Селски туризъм – алтернатива за туристи или семеен бизнес?

И в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, ще се финансират проекти за селски туризъм. През изтеклите години тази мярка се доказа като една от най-желаната от кандидатстващите. Такива са и очакванията за 2014-2020.

Развитието на селския туризъм е важен елемент в развитието на селото и общността. Много Български села в момента преживяват истински ренесанс, благодарение най – вече на засиленото търсене на такъв вид настаняване. Обикновенно потребители на този тип туризъм са млади семейства с деца, които все по-рядко имат допир с българското село. Селски туризъм практикуват и много чуждестранни туристи, които идват от държави, където инфраструктурата е много по – различна. Няколко дни престой в традиционна селска къща с двор, може да накара всеки да преосмисли живота си и да открие очарованието на Българското село. Гостите разкриват красотата на селския живот, далече от замърсената градска среда и виждат място, на което биха живели един ден. Освен това е идеално начинание за семеен бизнес. При добро управление, може да носи добър  доход на собстениците.
 
Важно е да се каже, че отново не се предоставя финансова помощ за изграждане и обновяване на туристически обекти  и развитие на туристически услуги в курортни комплекси за развит масов туризъм. Дейности, който ще се финансират по тази мярка са туристическо настаняване и осигуряване на храна на гостите, дейности за спорт и отдих или хобита и свободното време. Също така туристически услуги, свързани с опазване и експониране на места с исторически, културен, природен или образователен интерес (стари изби, мелници, ферми, изложения на закрито и открито), и т.н.
 
Бенефициенти по тази мярка са земеделски производители или микропредприятия, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.Бенефициентите трябва да имат седалище или съответно постоянен адрес за физическите лица на територията на селски район.
Ще бъдат финансират проекти с по-висока добавена стойност и създаващи нови работни места, а финансовата помощ не може да надвишава 75% от общите допустими разходи и е до 200 000 евро.
Консултантите съветват бенифициентите основно да се ръководят от идеята за успешен бизнес. Задачата в това начинаие е да има достатъчно туристи, за да има печалба. Да предвидят услуги за гостите си като: езда, планински преход с АТВ, домашно караоке, колоездене, риболов и други, както и нужното оборудване.  Може да има домашна ферма с животни и да се предлагат традиционни местни ястия. Още сме в очакване на обявяване на периода за прием по тази мярка, но трябва да се знае, че проектирането за селски туризъм отнема повече време поради строителните дейности, които включва. За това съвета е, който е решил да кандидатства да започва да подготвя документите си!  
Евро Програми ЕООД

 
гр.Пловдив
ул. "Густав Вайганд" 13
GSM: 0888 24 87 16 
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.