Тарашат къща в Калояново, сотаджии аха да гърмят по престъпника

По сред бял ден крадец имаше смелостта да влезе и да тараши в къща в пловдивското село Калояново. Домът, който се намира на главното шосе по пътя Хисар-Пловдив, се оказа неохраняем от частна фирма и това това позволи на престъпника да си „свърши”работата.

Не така обаче беше в съседния дом, където дворът се пази от сотаджии. Докато крадецът изнасяше харесаните от него чужди  вещи се задейства алармената система. На петата минута в двора вече властваха не престъпниците, а униформените мъжаги,които задържаха нарушителя на обществения ред.За малко не се стигна до престрелка, защото крадецът се уплаши и не посмя да стреля. За радост на всички обаче това се оказа само демонстративна игра, от която да се видят ползите на частната охранителна фирма, която бди за сигурността в Калояновска община. Обаче има хора,които не могат да си позволят месечния абонамент и домовете им стоят не охраняеми. Понякога стари хора,а и не само, биват обект на нападение, особено през нощтта,а по-смелите крадци действат направо през деня, докато младите са на работа, а възрастните са на покупки.
 По отношение на кражбите и измамите община Калояново не се различава от останалите в страната, коментира кметът Александър Абрашев. Той уточни, че престъпността все пак не е на високо ниво, но има нужда от помощ, тъй като се простира на голяма площ, а населените места са доста отдалечени едно от друго. Охранителната фирма ползваме освен за домовете ни, но и при провеждане на тържества, футболни срещи, спортни събития, допълни Абрашев.  След демонстрациите, в киносалона на общината, полицаи от РУП-Хисар, охранители и представители на местната власт отново напомниха на хората как да се действа в реална обстановка. Не беше подмината темата за телефонните измамници.Само за изминалата седмица в Калояново и съседното село Житница са се обадили на над 10 човека.  Благодарение на това, че техните по-млади роднини са ги информирали добре, ошашавените хора не са броили суми за уж катастрофирали роднини или пък такива със счупени крака.