Няма опасност за децата, пили синьо мляко в Асеновград

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Иван Шиков е категоричен, че няма опасност за децата, които са яли сутринта кисело мляко със син цвят.

Към момента нито едно от 127-те деца не е проявило признаци на отравяне според токсиколозите, които са информирали и родителите. Като антидот на децата са дадени медицински въглен и витамин К. Иван Шиков заяви пред  „Регионални новини”, че на проверка ще  бъде подложена и фирмата, която доставя храна на малчуганите в асеновградската забавачка. Специалисти от Агенцията по безопасност на храните,заедно с полицаи,прокурори и токсиколози от Университетската болница в Пловдив цял ден бяха на проверка в детска градина „Слънце”. Това се наложи след като беше открита синя капсула на дъното на съдовете за мляко, която наподобява отрова против мишки. Напитката е доставена в кутии по половин литър. Сварени били 27 литра. Тази отрова е бавна, трябва да се вземе 2-3 пъти, за да действа, обясни доц. Янко Илиев от Катедрата по токсикология в Пловдив. По думите ми  това означава, че състоянието на децата е малко вероятно да се влоши.
Към 18 часа кметът на Асеновград Емил Караиванов съобщи, че по негови данни, в консумираното от децата мляко не са открити отровни съставки.