В деня на Съединението в Пловдив бе открит паметник на Гаврил Кръстевич

паметникКато част от честванията по случай 136-та годишнина от Съединението на България бе открит паметник на Гаврил Кръстевич от пловдивския митрополит Николай и кметът Здравко Димитров веднага след тържествения молебен в катедралния храм „Успение Богородично“. След официалното откриване на монумента, намиращ се в двора на църквата председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков предаде за съхранение на директора на Регионален исторически музей д-р. Стефан Шивачев отличието "Почетен гражданин на град Пловдив", с което Общински съвет удостои Гаврил Кръстевич.

„С решение №249 от 7 октомври 2020 година и във връзка с отбелязване на 150 години от обявяването на независима Българска екзархия Общинският съвет-Пловдив удостои с най-високото отличие „Почетен гражданин на град Пловдив“ – Гаврил Баев Кръстевич. С това Общински съвет – Пловдив, показа своята почит, уважение и признателност към видния български възрожденец, радетел за българската култура, основател на Българската екзархия. Благодаря на Граждански клуб Пловдив за инициативата по удостояването, на митрополит Николай за участието на сесията на Общински съвет, в която отбелязахме 150-годишнината. За мен е висока чест да предам за вечна признателност и съхранение почетния знак и удостоверението на директора на Историческия музей д-р Стефан Шивачев“, каза в началото председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков.
Д-р Шивачев от своя страна обяви, че още днес почетният знак и грамота ще бъдат част от новата експозиция в Историческия музей „Пловдив по пътя към модерния свят“. „Днес е паметен ден за Пловдив и цялата страна, защото отдаваме почит на един от най-значимите държавници в новата българска история“, каза Стефан Шивачев и припомни част от биографията на Гаврил Кръстевич, който по време на Съединението е генерал – губернатор на Източна Румелия
Пловдивският митрополит Николай заяви, че преди месеци на тържествената сесия на Общински съвет за 150-ата годишнина от създаването на Българската екзархия е припомнил кой е Гаврил Кръстевич и какво е значението на делото му за църквата и държавата. „Помолих се да се случат две неща – Гаврил Кръстевич да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив и в града ни да бъде издигнат негов паметник. Благодаря на кмета и общинските съветници, които прогласиха Гаврил Кръстевич за почетен гражданин на Пловдив. Нашата епархийската църква пое изпълнението на втората част от задачата и днес осветихме и откриваме паметника на този заслужил църковен и народен деятел в двора на катедралния храм „Света Богородица“, заяви митрополит Николай.