Юридическият факултет на ПУ стартира новата академична година

UF start1Юридическият факултет на ПУ  "Паисий Хилендарски“ стартира новата академична 2020-2021 година. Официалната церемония събра на едно място първокурсници и ръководството на ЮФ. При спазване на противоепидемичните мерки, близо 150 бъдещи юристи получиха студентските си книжки. Доскорошните ученици, а сега вече студенти, дадоха заявка да бъдат изпълнени само с положителни оценки и академичен ентусиазъм.


Деканът на Юридическият факултет доц. д-р Даниела Дончева с кратко, но много съдържателно приветствие, поздрави първокурсниците, като им пожела така добре да усвояват правната материя, че след 5 години да бъдат това поколение българи, което е изцяло ще е готово не само да пази закона, но и да управлява обществените отношения както на регионално, така и на национално ниво.

Доц. Дончева не скри, че изучаването на правото не е лесно, но за сметка на това е много предизвикателно. Накрая на словото си тя пожела на бъдещите юристи да изградят добър колектив и да намират време и за полезни извънлекционни занимания.


     На церемонията присъстваха и двамата научни секретари на ЮФ доц. д-р Христо Паунов и гл. ас. д-р Ангел Шопов. Доц. Паунов запозна първокурсниците с правилата за провеждане на лекции и упражнения в условията на извънредна епидемична обстановка, като всяка първа лекция  по съответната дисциплина ще бъде присъствена, за да може младите прависти да се запознаят със съответния преподавател и конкретните му изисквания за добра  подготовка. Останалите лекции и упражнения ще бъдат провеждани на този етап в електронна среда.


     В четвъртък новодошлите момчета и момичета в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се запознаят с дейностите на Студентския съвет, с възможностите да участват за в бъдеще в отделните кръжоци във факултета, които вече са утвърдени като място за допълнителни правни знания и практики, както и с дейността на Европейската асоциация на студентите юристи в Пловдив (ELSA – Пловдив).


     Посрещащата лекция, на която присъстваха първокурсниците, бе тази по История на българската държава и право. Следващата присъствена ще бъде по Конституционно право и ще я води един от доайените на ЮФ - проф. д-р Емилия Друмева.
След първата си лекция бъдеща юристка сподели, че е имала възможност както тя, така и нейна приятелка да запишат „Право“, в Софийския университет, но техни колеги от горните курсове са ги убедили, че пловдивският ЮФ по нищо не отстъпва на столичния и затова са решили да усвояват науката за доброто и справедливото точно в града под тепетата.


     Любопитното е, че в тазгодишният първи курс колеги рамо до рамо са баща и дъщеря. Интересно ще бъде кой на кого ще помага в нелеките лекции и упражнения...

Иван Кърчев