Студенти- прависти правят речник по Международно хуманитарно право

       Paunov bchka gramota„Динамика в развитието на международното хуманитарно право” е името на поредния студентски проект в Пловдивския университет, който бе одобрен от  експертите във  Фонд „Научни изследвания“ към висшето учебно заведение. Той ще бъде реализиран от петима бъдещи юристи под методическите наставления на доц. д-р Христо Паунов, който е заместник-декан на ЮФ и ръководител на Студентският клуб по Международно хуманитарно право в същия факултет.

Инициативата на пловдивските студенти включва няколко дейности, които ще се реализират през следващите две години. Последната част по проекта е издаването на Практически речник за термините в международното хуманитарно право. А дейност от първата част от проекта - организирането и провеждането на Дискусионен форум „Международното хуманитарно право и младите хора в 21-ви век", бе посветена на 8 май - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.
       На форума бяха обсъждани въпроси, свързани с разпространението на принципите на МХП и ролята на младите хора в разпространението на хуманитарните ценности. Във събитието участваха академични преподаватели, дейци на Червения кръст, част от ръководния екип на БЧК и доброволци на БЧК и БМЧК. Пред гостите беше представена целта на Студентския клуб по МХП, който вече 12 година  допринася последователно за разпространението на международните хуманитарни ценности и реализирането на дейности за разбиране, зачитане и подкрепа на международните норми на хуманитарното право и човешките права и основните принципи на червенокръсткото движение, с оглед утвърждаване нагласата за предотвратяване на насилието, човешкото страдание и проявите на нетолерантност. По време на форума свои експозета представиха главният секретар на БЧК - д-р София Стоименова, която разказа през младата аудитория за хуманитарните апели, а доц. д-р Христо Паунов очерта няколко примера за уредбата на правилата за военните действия преди създаването на червенокръсткото движение. Ръководителят на катедрата по публичноправни науки в ЮФ доц.д-р Константин Пехливанов сподели научени уроци от обучението си в магистърски програми за МХП в Холандия, където е бил в продължение на 1 година. Той направи съпоставка и очерта възможности и в България да се въведе официално подобна магистърска програма.
       В дискусията се включиха и студенти-прависти, сред които Надежда Нанева, Тодор Рогошев, както и старшина II степен Стоил Ангелов, който понастоящем учи във Висшето военноморско училище във Варна. Специално за Дискусионния форум бяха  дошли и студентки от специалността „медицинска сестра“ към Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в Пловдив. С особен интерес те изслушаха лекцията на д-р Петрония Карамитрева - председател на БЧК - Пловдив  за  милосърдните сестри на Българския Червен кръст, тяхната дейност и значението им за бъдещата професия, която са си избрали младите дами.

Paunov gramotaНакрая главният секретар на БЧК поздрави студентите за ентусиазма им да изследват въпросите на международното хуманитарно право. Д-р София Стоименова поднесе искрени благодарности на заместник-декана Юридическия факултет доц. д-р Христо Паунов за неуморната дейност и в знак на признателност му връчи Почетна грамота за проявено човеколюбие и благодарност за утвърждаване на хуманната същност на Червения кръст в интерес на обществото и държавата.