Японци и пловдивските им колеги изследваха общностите в Пловдив

taki proektПреподаватели и студенти от български и японски университети завършиха успешно съвместна теренна работа в града под тепетата по проект, финансиран от Фондация „Тойота“. Темата на проекта  – „ EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“,  е особено актуална в контекста на съвременните предизвикателства на Европа и глобализиращия се свят. Участниците – студенти от Токио и от Пловдив, както и група студенти от различни европейски страни, на академичен обмен в ПУ „Паисий Хилендарски“ по програмата „Еразъм+“, посетиха през февруари различни общности в многовековния град.

Те не само събираха информация за това – как различните хора под тепетата живеят съвместно в мир и разбирателство, но и създадоха заедно „Картинна книга“ за видяното, прилагайки широкоизвестния в Япония метод на проф. Ясухиро Ендо, който е един от инициаторите на проекта.Съвместната дейност между двата екипа бе изключително плодотворна. Чуждестранните изследователи на пловдивските общности участваха в редица срещи, като всяка една от тях бе посветена на отделна етническа общност, която живее в многохилядния Пловдив, сподели след успешния форум д-р Такухи Тавитян, експерт по култура, вероизповедание и работа с етнически общности и участник в проекта от българска страна.

Д-р Тавитян допълни, че в проекта са участвали представители от „Z клуб“, младежкото подразделение на „Зонта” – Пловдив, а ученици от МГ „Академик Кирил Попов“ са работили по графичното оформление на „Картинната книга“.По обясними обстоятелства искам да очертая само няколко акцента от срещите между японските студенти и учени с пловдивските арменци. Участниците посетиха Арменската апостолическа православна църква „Сурп Кеворк“, където отец Храч Мурадян ги посрещна по подобаващ начин.Не на последно място японците се докоснаха до тайната как се прави вестник, след като посетиха  редакцията на арменския месечник "Парекордзагани цайн".

Дългогодишният директор на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ – Соня Хънгикян, също приветства гостите и надълго и нашироко им обясни за традициите в града ни за изучаването на майчиния език на арменската общност и традиции, каза още д-р Такухи  Тавитян. Според нея между домакиниге и азиатските участници в проекта са се породили конструктивни дискусии.Проф. д.н.к. Мария Шнитер, която също е част от екипа на проекта, подчерта, че са се породили и допълнителни ефекти от съвместната работа на японските и българските студенти. На първо място това е създаването на академична мрежа между Пловдивския университет и университета „Тойо” в Токио (четвърти по големина в Япония).

Ако досега сътрудничеството се основаваше до голяма степен на неформалните ни връзки и контакти, вече ние сме на път да го превърнем в устойчива форма на съвместна работа. В ход е подписването на рамков договор между Философско-историческия факултет и японските ни колеги, който се очаква да улесни кандидатстването за финансиране и от двете страни.

Безспорен резултат от проектните дейности е и взаимното опознаване на равнището на всекидневното общуване между азиатските ни колеги и пловдивския екип. Това ни даде възможност както да осъзнаем собствената си „различност“ (погледната през очите на една толкова далечна и различна култура като японската), така и да поставим под въпрос много от стереотипите и представите за Япония, които сме имали досега, посочи проф. Шнитер.

В последния ден от престоя на японските преподаватели и студенти събраната информация беше обстойно анализирана, а резултатите – обобщени.  Очаква се познатият метод на проф. Ендо ще да бъде успешно реализиран и в българска среда.

 

Иван Кърчев