На 3-ти август почва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

Аржентина и Южна Корея са само част от тазгодишните участници на Международния фолклорен фестивал в Пловдив, който ще стартира на 3 август и ще продължи до 7-ми. Освен от двете далечни на България страни, които са от двата различни континента- Южна Америка и Азия, на Античния театър своите танци, носии и култура ще представят още Полша и Испания. Няма как да не се видят ансамбли от съседните нам държави Сърбия и Турция.


След успешното представяне на бургаския ансамбъл „Странджа“ през миналата година, тази година България ще бъде представена от ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“.


По традиция в седмицата на феста, всеки ден от 17.00 часа от дом „Левски“ ще тръгва дефиле по Главната улица.


След това танцьорите ще представят кратка програма на малката сцена до „копчетата“, след което в 20.00 часа ще бъдат големите концерти на Античния.
Над 200 са участниците, които за 21-ви път ще забавляват жителите и гостите на еврокултурната столица-Пловдив, който през 2019 година ще бъде „титуляр” в инициативата от международно значение.

Традиционният домакин на фестивала ансамбъл „Тракия“ тази година ще има само един концерт, който ще бъде самостоятелен и ще се проведе на 2-ри август, ден преди началото на фестивала.Представлението на ансамбъла, както и целия фестивал ще бъде на Античния театър.


Освен в Пловдив, чуждите танцьори ще гастролират в Стамболийски и Хисар, като това по никакъв начин няма да наруши програмата на любимия на всички фестивал, тъй като само част от съставите, в различни дни от седмицата, ще посетят близките градчета в Пловдивска област.


Организаторите от отдел „Култура” са съгласували фестивала и с големия концерт на ансамбъл „Тракия”,който ще бъде в деня пред откриването на фестивала, а именно на 2 август, неделя. Проявата на професионалистите от „Тракия” е посветена на поколенията танцьори, музиканти и други, които са работили в ансамбъла назад в годините, под надслова „Среща на поколенията”.


Входът и за концерта на „Тракия”, и за Международния фолклорен фестивал е безплатен.


Домакини и гости се молят Богу времето да бъде подходящо за проявата, която създава положителна емоция на хиляди хора, а никак не са малко тези, които живеят за този фестивал.

 

Иван Кърчев