Рекламират Пловдив за 850 хиляди лева

850 000 лева от бюджета за 2015 г. отиват за реклама на Пловдив като туристическа и бизнес дестинация в бюджета за 2015 г. Предложението бе дадено от зам.-кмета Розалин Петков и бе прието с 27 гласа „за“, 15 „против“ и 5 „въздържали се“.

 

В него се отбелязва, че администрацията подкрепя развитието на културно-историческия туризъм и налага Пловдив като основна дестинация в страната, а туристическият бизнес бележи устойчив растеж.

 

Сред мотивите за предложението е необходимостта от провеждането на системна маркетингова и комуникационна кампания за популяризирането на възможностите на Пловдив и региона. През последните две години са инвестирани по 100 000 лева за реклама.

По време на дебатите Слави Георгиев от НФСБ заяви, че липсват стратегия и обосновка за това как ще бъде разпределена сумата. От БСП също изявиха несъгласието си. Стигна се и до предложението на Владимир Кисьов от „Обединение за Пловдив“ точката да се отложи за следващото заседание, тъй като няма план за изразходване на средствата. То обаче не бе прието и се стигна до гласуване.

Директорът на ОП „Туризъм“ Петър Лазаров заяви, че сега е най-подходящото време за ефективна рекламна кампания и то на ниска цена. Той отбеляза, че има 20% ръст а реализираните нощувки и 13% увеличение на туристите в Пловдив.

„Нормално е да се инвестират средства, когато се развиват нови културни и туристически обекти и  искаме да провокираме повече посещения на туристи“, каза ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. Той отбеляза, че сред начините за популяризирането на града са  директната рекламна кампания, поканите към чужди журналисти да пишат за Пловдив и откупуването на рекламни позиции във водещи европейски медии.