А дано! Пловдив да е евростолица на културата

Пловдив има партньори от 35 държави, с които работи по написване на апликационната книга за втория етап от надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

Имаме контретни 60 проекта, като програмата на града има вече разпознаваемост, каза заместник-кметът Стефан Стоянов по повод предадените финални документи за кандидатурата на Пловдив в Министерство на културата.  Сред  успешните примери са социалните проекти в Столипиново, както и тези от квартал Капана.

Имаме силна подкрепа от цялата пловдивска обещественост към процеса, смятат от общинската фондация, които вече 3 години подготвят формите по кандидатстване. Те твърдят още, че с кандидатурата на Пловдив се решават градски проблеми.  13 членното жури ще посети Пловдив в края на август, за да се запознае отблизо с екипа и града. На 5 септември ще стане ясно дали Пловдив ще спечели титлата. В състезанието останаха също София, Варна и Велико Търново. Ако спечели градът ще бъде столица на културата на Европа заедно с един италиански град.

Писателят Александър Секулов заяви пред Радио Пловдив, че създаването на културни политики е трудна задача, но ние имаме по-големи шансове от всички други градове. Секулов каза още: „Пловдив диша култура, това е град, в който културата намира своите прекрасни места. Пловдив има изумителна публика, нито един български град няма такава публика. Тя се създава с години, целият град я възпроизвежда, родителите водят децата си, те говорят по между си- много трудно се гради културна атмосфера и  тук тя се развива”, заключи Секулов. Той бе един от първите членове на Управителния съвет на „Пловдив 2019”и един от инициторите за кандидатурата на Пловдив за ЕСК.