Здраво семейство и добро образование-мечта на момичетата от Преходното жилище в Пловдив


Преди месец в Пловдив заработи
"Преходно жилище за девойки от Дом "Олга Скобелева". Сградата се намира на улица „Иван Драсов” 10.

"Новата социална услуга се финансира като делегирана държавна дейност и е предназначена за 6 момичета от Дом "Олга Скобелева" на възраст 15-20 години, които нямат алтернатива за връщане в семейна среда и ще се подготвят за самостоятелно живеене след завършване на образованието", поясни ресорният заместник-кмет Георги Титюков. Нашата репортерка Мария Зайкова се срещна с две от момичета и разговаря с тях.

Така ли си представяхте живота си тук ?

Преходното жилище е дом в истинския смисъл на думата за момичетата, живеещи там. Сега те са щастливи и спокойни. Благодарни са за отделеното време и многото усилия на г-жа Стамена Стоянова – директор на дома „Олга Скобелева”, на г-жа Нина Гаргова, която е директор на КСУ”Олга Скобелева”, както и на г-жа Любомира Димитрова.

Кое е най-важното нещо за вас сега? Обсъждате ли коя какво иска да учи и в каква насока да се развива?

Образованието е най-важното за момичетата в настоящия момент. Желанието на едната девойка е да следва медицина, другото момиче мечтае  да стане тон -режисьор. Третото -  иска да учи готварство.

3)    Кое е най-радостното нещо, което ви се е случило досега?

-         Щастлива съм, че се сплотихме малко повече, имам чудесна приятелка до себе си, която ме подкрепя  и си споделяме всичко – радостно отговори едно от момичетата.

-         Това, че съм тук. Ако не бях тук, нямаше да съм това, което съм в момента - сподели другата девойка

 

4)    За какво мечтаете ?

-         Мечтая да имам здрава връзка и семейство – каза едно от децата.

-         Искам да завърша образованието си и да имам собствено жилище –бяха думите на друго.

 

5)    Какво мислите за алтеративата Чужбина? Мислили ли сте да напуснете България, или искате да  останете и да се развивате тук?

-         Ще замина, стига да имам пари.– сподели едно от момичетата

-         В чужбина би било по-добре  заради по-високото трудово заплащане и по-доброто образование. – допълниха други две.

 

6)    Ако утре  срещнете родителите си, какво бихте им казали?

-         Бих им казала,че ще ги обичам винаги, но те никога няма да са толкова близо до сърцето ми, колкото една приятелка от дома – споделя една от девойките.

7)    Простили ли сте на родителите си ?

-         Простила съм им, все пак  живеем един живот. Винаги съм искала да бъдат в мечтите ми, но никога не са били – беше отговорът на едно от момичетата.

8)    Кой е любимият ви служител тук, смятате ли ги за приятели, за хора, на които винаги можете да разчитате?

-         Г-жа Рени Караасенова е възхитителна млада дама. Човек, който не работи с нас  заради заплата, а заради децата в дома. И го доказва постоянно – каза едно от тях.