Автобусите на Пловдив да ходят и извън града-помощ за работниците в индустриалните зони

Рейсовете на градския транспорт да могат да се движат до индустриалните зони край големите градове, които попадат в землището на съседни общини, какъвто е случаят в Пловдив.

Такива промени в Закона за автомобилни превози е внесъл депутатът от БСП Захари Георгиев. Така по думите му ще се реши проблемът на хиляди пловдивчани, които работели край града и се прекачвали на междуградски автобуси. Това е стимул и за работодателите, които вместо за транспорт на работниците, ще пренасочат парите си към инвестиции, смята Георгиев. . Тази възможност е от изключително значение за градове като Пловдив, около който има икономически агломерации. Захари Георгиев даде за пример икономическата зона до с. Радиново, до която всеки ден пътуват хиляди пловдивчани. Известна е амбицията на икономическа зона „Тракия”  да открие чрез китайски инвестиции няколко предприятия, които също ще използват трудовият потенциал на Пловдив. Същото важи и за тържището, създадено преди повече от 15 година между общините Пловдив и Марица.
Мярката пряко стимулира бизнеса, който сега организира транспортирането на работници от края на града до работното им място в съответната икономическа зона. Предложението на Захари Георгиев ще намали транспортните разходи и на самите работещите там.
Няма логика за провеждане на нови конкурси за линии, които ходят в същата посока,  уточни пловдивският народен представител. Поправката ще даде възможност на областния управител да разреши удължаване на транспортната схема, в случай че  има постъпило искане от Общинския съвет.