Конната база "Тракиец" приема финала на държавното първенство по прескачане на препятствия

 Ултрамодерната конна база „Тракиец” край Житница ще домакинства държавното първенство по конен спорт в дисциплината „прескачане на препятствия” клас Т, група Б и аматьори. Това ще се случи този петък, събота и неделя.

До сега заявки за участие са подали състезатели от цялата страна с над 80 коня. Сред тях са едни от най-добрите български ездачи като Ивелин Вълев от клуб „Перун”, Ангел Няголов от клуб „Генерал Крум Лекарски”, Христо Найденов  от клуб “Левски” и други. Отборът-домакин на състезанието, което се организира от Българската федерация по конен спорт, ККС ”Тракиец” ще бъде представен от четирима състезатели. Това са Анна Якова с кон Дара Бубамара, която ще  язди в групата на аматьорите . Пак в същата категория за призово място на манежа своите коне Гаспар и Памира ще изведат съответно Гъчо Митов и Георги Стоицов. За медал ще се бори и младата надежда на домакините и на БФКС Йосиф Яков. Той ще прескача препятствията с конете Либертина и Целагонда, в изпитанията на група „Б”. В тази група препятствията са с височина от 125 см. Началният час на надпреварата в споменатите категории е 13,30 часа на 30 май-петък. В същия ден са предвидени и изпитанията в клас Т, където височината на препятствията, които ездачите ще трябва да преодолеят е 135 см.
    В събота на 31 май началният час на конните състезания на базата „Тракиец” в Житница е 10:00. През този ден ще се състезават ездачите дали заявка и класирали се в Изпитание 2. Стотиците зрители ще имат възможност да се насладят на вълнуващо и оспорвано състезание, тъй като в него се включват и въвеждащите изпитания за деца
(паркур за група Б) и юноши ( паркур за клас Т).
За неделя-1 юни, когато се чества и Международният ден на детето,  са предвидени контролните изпитания за най-малките ездачи и за техните батковци и какички от юношеската група. Наред с това обаче, в третия ден от финала в дисциплината „прескачане на препятствия” клас Т, група Б и аматьори се очаква да бъдат и най-интересните и оспорвани прескачания с най-голямата височина – 145 см. Началото на надпреварата в неделя отново е в 10.00 ч. сутринта.
Наред с конните състезания, домакините от СК ”Тракиец” са предвидили и вълнуващи изненади за всички деца, не само за тези, които ще се състезават. По този начин,освен възптание и спортна култура, искаме да създадем и едно незабравимо детско парти за малките посетители, категорични са управителите на базата
Както на красиви и спиращи дъха гледки, така и на вкусни и домашни гозби ще се радват  гостите в ресторанта на комплекса. Организаторите от Тракиец – Житница напомнят, че всеки желаещ може да наблюдава състезанията от трибуните на базата или ресторанта без да заплаща входна такса.