Хора и щъркели се радват на арт фестивал в Белозем

bezozem artКметът на Раковски Павел Гуджеров бе официален гост на откриването на петото издание на Фестивалът на изкуствата "АРТ БЕЛОЗЕМ" .Събитието стартира с изпълнения  на китарен ансамбъл "CHITARRA CAMERATA" към НУМТИИ "Д. Петков" с ръководител д-р Милена Вълчева и китарен ансамбъл "АКАДЕМИКА" към АМТИИ с ръководител доц.Стела Митева- Динкова в католическия храм "Св. Франциск от Асизи" в  Белозем.

Първият ден на  фестивала  продължи  с открита изложба  живопис, скулптура и фотография  на автори от Пловдив и Пазарджик. Домакин бе Хари Нигохосян  в Арт-Център "Де Бор".Кметът Гуджеров сподели с присъстващите, че миналия ден е прекарал в близост до горящия  завод в с.Шишманци, затова е изключително щастлив, че днес е сред природата на село, а не в някоя лъскава галерия. Той беше категоричен , че този форум   обединява артистичните среди в Белозем и  популяризира културната атмосфера в селището и е доказателство, че и в малко село може да се прави голямо изкуство.

"Във времето, в което живеем , когато кризата е в душите ни , събитие като днешното ни помага да се обогатим по един неповторим начин. Защото изкуството е най-градивната съзнателна човешка дейност, с чиято сила и естетическо въздействие могат да бъдат събудени сърцата и умовете на хората."- заключи Гуджеров.

Той декларира личната си подкрепа и съдействието на Община Раковски , за организацията и провеждането на "АРТ БЕЛОЗЕМ" за в бъдеще.Литературно-музикална строфа "Подслушани картини в поезия и музика" поднесоха Елена Ганова -цигулка-, Ели Видева -поезия, Елена Диварова -поезия.Павел Гуджеров и кметът на Белозем Иван Тачев разгледаха съпътстващата изложба на  творби  на художници от Белозем и Община Раковски в „Пясъчния замък“ на галериста Ганю Ганев-Ганди наречен Галерия "Волар".

"Гледайки тези красиви платна и фотографии, осъзнаваме , че не са  толкова важни четките, с които рисуваме и техниката, която използваме, а "задапаратното устройство". Важни са хората, които са вкарали парче от душата си в тези творби."- бе откровен  кмета Павел Гуджеров.Иво Райков, Костадин Костадинов, Райна Кръстева,Офелия Колева, Николай Гавазов, Вихра Григорова  са само част от имената на талантливите творци от селото на белия щъркел и от Община Раковски.

Фестивалът "АРТ БЕЛОЗЕМ" продължава  до 11 юни.