Кокошките спряха да носят яйца заради военни самолети

Жители на Белозем настръхнаха от прелитането на огромни транспортни самолети над селото им. Минават на не повече от 100 метра височина, бумтенето направо ни побърква, разказа кметът на Белозем Иван Тачев пред колегите от Марица.бг. Той обясни, че полетите във вторник продължили до 1,30-2 ч. сутринта и никой в селото му не успял да мигне.

 

Откакто е започнало това учение "Тракийско лято", всеки ден ми звънят притеснени майки, обясняват, че децата им се стряскат, казва Тачев. Той звънял за помощ на спешния телефон 112, но оттам му отговорили, че не могат да направят нищо.

Възмутен съм, никой не ни е уведомил, нито пък е нормално огромни самолети да прелитат само на 100 метра над село с 5 хиляди жители, гневи се Тачев.

Притеснена възрастна жена от селото пък разказала пред съседка, че кокошките  са толкова стресирани, че спрели да снасят. Внукът  пък пищял от ужас при захождането на огромните машини.

Добре, че това учение не е по време, когато щъркелите снасят, че кой знае какво би станало- едни семейства без поколения, а други щъркелчетата ще станат цели изтребители, шегува се местен зевзек.

Българо-американското учение "Тракийско лято 2015" се провежда на авиобаза Крумово от 10 до 26 юли, като има дневни и нощни полети.

В подготовката от българска страна участват транспортен самолет С - 27J и вертолети Ми-17 и "Кугър"от ВВС. Американците пък са тук с транспортни самолети С-130 Херкулес.