Да има ли нова статуя на Исус в Раковски със светещи очи?

Дали Раковски да приеме статуята на Исус от бившия хотел на Ванко 1 в Пловдив или не. Дали пък ако дарът от пловдивския градоначалник за своя колега от Раковски стане факт, то пък да не се поставят светещи очи на статуята а Христос? Такива мнения и коментари се появиха в социалните мрежи, веднага след вестта от сутринта, че Пловдив „дарява” статуя на Христос в Раковски.

 

Според пловдивския градоначалник статуята на Христос била в католически стил, защото копирала тази от Рио де Жанейро. Друг е въпросът дали има католически стил или не в направата на статуии-в иконописта има, за скултурата-въпросът е според. Заради „католическия” си стил статуята отивала в Раковски, все едно няма католици в Пловдив, а и дори да няма, нужно ли е да се прави показно с изображението на християнския Бог. Това е въпрос, на който други трябва да отговарят.
Да се върнем на мненията на хората от Раковски в социалните мрежи.


Ангел Антонов поставя уместния въпрос дали при наличието на поредната статуя на Исус в градчето няма да се стигне дотам само видимо човек да се кланя на Бога, без да осъзнава духовната част и участието си в църковния живот.

„Истипосайте я където искате ,за мен ще е поруган символ от епохата на мафиотската кич култура.Вдъхновете ме ,що не я направим и на нея да и святкат очите” –Това са част от думите на Ангел Антонов по темата.

Какво пък би се случило с поредната статуя на Исус в Раковски и очите да му светят. Дали пък няма да се принизи изображението Христово до онзи паметник на Самуил в София, по чийто изглед се изказаха и подготвене и неподготвени коментатори. Само времето ще покаже.

Дали пък католици или не, забравят, че душата им трябва да свети за Бога, а не материалният паметник, който да събира около себе си поклонници. Дали пък няма подаръкът пловдивски да бъде чудо за три дни и след това ще се чака поредното такова, вклинило се в медиите?

 

*Да припомним, че хотелът на Ванко 1 бе иззет от държавата и даден на община Пловдив, защото според съдът постройката е построена с незаконни средства. Логично и статуята на Исус стана общинска. Сега май ще поеме към Раковски. Предстои да се види къде ще се издигне… и дали изобщо ще се постави някъде и дали пък няма да и сложат светещи очи….

Теди Халачева