10 години фестивал на Белия щъркел в Белозем

Белият щъркел пък събра хора от няколко държави на традиционния фестивал на вестителя на пролетта.
Форумът се провежда за десета година, домакин е пловдивското село Белозем а гостите от Македония и Турция, които са част от мрежата на Европейските села на щъркелите.

 


В Белозем живеят повече от 40 двойки щъркели, като само на покрива на местното училище има 23 гнезда. В центъра на селото има изградена специална наблюдателна кула, от която птиците се следят с бинокъл и местните хора вече добре познават навиците им. Учениците дори водят дневник, в който отбелязват всяко едно движение на щъркелите. Повечето от тях се връщат в Белозем всяка пролет.


По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да направи щъркелови сувенири в работилницата и да изгледа интересни филми за щъркелите и природата в читалището. Част празника ще е и музикална програма на откритата сцена в парка на Белия щъркел. Любопитна част от програмата е възможността за поглед в гнездото на щъркел от кулата в парка, чрез зрителна тръба и бинокли, каза още кметът. По думите му, все още не може да се каже, колко са щъркеловите семейства в селото през този сезон, но според него са по-малко от рекордния брой от 42 през миналата година. Статистика за броя на щъркелите ще бъде направена от представителите на Зелени Балкани.