Белозем под вода...земеделието отива на провал

Между 100 и 200 къщи са наводнени в пловдивското село Белозем. Това съобщи кметът на населеното място Иван Тачев. По думите му обстановката е почти плачевна. Заради високите подпочвени води и голямото количество валежи от дъжд и сняг са наводнени приземни етажи и мазета, масово залети са и дворовете.

 

Проблемите идват и заради това, че Белозем е разположен в ниските части на община Раковски, а също и заради липсата на канализация, която би трябвало да дренира част от подпочвената вода.

Заради наводненията в селото е разбита и пътната инфраструктура. По думите на кмета на Белозем хората сами изпомпват водата от къщите си. Към този момент няма опасност от преливане на напоителните канали в района.

На едно-две места реката, която минава през селото, е подкопала брега, но ерозията е спряла. Въпреки това, Тачев е притеснен, защото тепърва предстои да дойдат големите води. Снегът в планината започва да се топи, а прогнозата за следващата седмица е да има нови валежи. Тачев припомни, че най-големият водосбор в Южна България е именно Белозем. Освен това според него стопанската година е провалена, предават колегите от Фокус.

"Наводнени са 60-70% от житните посеви, от есенниците", каза кметът и добави, че за пролетниците като слънчогледа, царевицата и оризищата, които скоро трябва да се засеят, не може да се говори, защото всичко е мокро и не е изорано.