Обстановката в община Асеновград след дъждовете е спокойна


    Във връзка с дъждовете през месеците юли и август Община Асеновград представи в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет искане за финансиране във връзка с нарушени пътни настилки и подпорни стени. Това съобщи днес пред журналисти кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

 

Искането включва:
- възстановяване на междуселските пътища Бор-Три могили и Жълт камък-Узуново;
- възстановяване на подпорна стена, укрепваща пътя на ул. „Васил Левски” в с. Леново, и подпорна стена на ул. “Изгрев” w с. Бачково;
- възстановяване проходимост по улици и възстановяване на пътна настилка в селата Бачково, Златовръх, Мостово, Новаково, Мулдава, кв. Горни Воден
- в град Асеновград-възстановяване проходимостта на ул. „Велико Търново”,
ул. „Конушка”, както и възстановяване на нарушена пътна настилка в района на яз. „40-те извора”
    Общият размер на възстановителните работи, за които Община Асеновград поиска финансиране от МКВП към МС е 101 127 лв. с ДДС, предвид документираните щети от дъждовете през юли и август.
    Кметът д-р Емил Караиванов смята, че почистването и урегулирането на речното корито в рамките на гр. Асеновград изигра своята превантивна роля и няма притеснения от бедствия, свързани с р. Чая. Той заяви още, че през следващата година възнамерява отново да бъдат предприети мерки по почистването на речното корито.
    Дъждовете, които паднаха в райнона на общината тази събота, засегнаха пътната настилка в селата Мулдава, Стоево, Тополово. Притесненията по отношение на евентуално преливане на водния канал в с. Златовръхне се оправдаха и до преливане не се стигна. Разлив бе регистриран върху пътното платно в съседство със село Козаново. Там работеха аврийни групи, които отводниха 5 къщи.
    В Асеновград нямаше сериозни наводнения. Регистриран бе един случай на срутване на стара постройка на ул. „Неофит Рилски” № 14, където се наложи бързо да се окаже помощ на 65- годишен гражданин, обитаващ жилището. Той е изведен от опасната сграда и му е осигурено общинско жилище. Потенциално опасно е засягането на една съседна постройка, от която също ще бъде изведено едно младо семейство, което обитава жилището под наем. За тях Общината също ще осигури общинско жилище. След подаване на сигнала, се отреагира веднага. Изпратиха се екипи от Общината, които да направят констатация и протоколи по отношение на това, че тези сгради са самосрутащи се. Ще се направят предписания и, ако собствениците им не предприемат съответните действия, Общината ще бъде задължена да разчисти терена. Към този момент обектите са обезопасени с полицейска лента, забраняваща преминаването през нея.