Калиница...що е то? Разберете....

Над 300 момиченца се включиха тази година в ритуала "Калиница", съобщиха от община Асеновград.
По дългогодишна традиция, на църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител (Еньовден) момичета на възраст от 3 до 12 години, облечени в снежнобели сватбени роклички, отбелязват слънчевия празник с разнообразни ритуали.


На Еньовден се чества началото на лятото. Денят е свързан с един от най-почитаните светци в християнския календар - Свети Йоан Предтеча, който кръстил Иисус Христос във водите на река Йордан. Празникът съчетава езичество и православие, но според асеновградски свещеници в този ден официално малките момичета се въвеждат в храма.
Еньовденският празник започна още вчера следобед в Етнографската къща, където малките калинички оставиха нишаните си, за да престоят в „мълчана” вода под звездите. Рано тази сутрин децата отново ще гостуват на Етнографската къща, за да чуят наричанията на нишаните за здраве и благополучие на своите приятели.
След това всички ще преминат през еньовденския венец, оплетен от 77 билки и половина,както гласи народната традиция, и ще отпият от лечебната отвара на известния асеновградски билкар бай Кольо.
Ритуалът  „Калиница” е един от най-тачените празници в Асеновград и съм щастлива, че  и тази година в него се включиха толкова много деца,  така народният представител от БСП Маргарита Стоилова коментира днешния празник, събрал близо 300 момичета от 1 до 7 години в двора на храма „Св. Николай Чудотворец”. 
На днешния ден Асеновград е огласен от много смях и от песента на каленичките. Този обичай се провежда единствено в Асеновград на Еньовден, когато малки момиченца се обличат като булки и символично се венчават за Слънцето. Празникът на каленичките – малките булки на Слънцето, е уникален и всеки път ме връща в спомените за времето когато всеки квартал имаще своята каленичка, разказва Маргарита Стоилова.
Ритуалът всъщност започна още снощи, в Етнографската къща, където  калиничките оставиха своите нишани-  герданчета, пръстенчета, обички в мълчаната вода, а тази сутрин  чуха наричанията за здраве и благодат. По нишаните  се гадае бъдещето и всяко момиченце чу каква ще бъде като порасне. Имаше банкерка, актриса, шивачка, готвачка, щофьорка, разказа народния представител от Коалиция за България. На днешния ден по традиция всички те минаха под венеца и присъстваха на  тържествената църковна служба в  църквата „Свети Николай Чудотворец” в града, а след това изминаха пътя до параклиса” Св. въведение Богородично”.