Празникът на Асеновград

    Майските културни празници достигнаха своята кулминация вчера на Празника на Асеновград. Тържествата започнаха с церемония по удостояване със званието Почетен гражданин на Асеновград, което тази година получи инж. д-р Никола Добрев за дългогодишната подкрепа в развитието на културата, спорта и социалните дейности в общината.

Церемонията се състоя в криптата на Асеновата крепост.
    Програмата продължи с тържествено шествие от крепостта до площад „Акад. Николай Хайтов”, където кметът д-р Емил Караиванов отправи празнично слово към асеновградчани и гостите на града. В обръщението си той каза, че е повече от ясно, че за нас-поколенията на Асеновград, е предпочетено да запомним търпеливостта и дългата версия на историята и да не се срамуваме от всеки един факт от нея. След тържествената реч на д-р Караиванов, архиерейският наместник свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници от асеновградска духовна околия отслужиха водосвет и благослов за присъстващите и всички асеновградчани и гости на града.
    Празникът продължи в градския парк с концерт на духовия оркестър на Военновъздушните сили и концерт на обичаните от всички Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Междувременно, преминаващите се насладиха на типични станимашки сармички, сладко от зелени смокини и други специалитети от местната кухня. Завладяващото майсторство на занаятчиите събираше погледи пред техните дюкани, където можеха да се открият най-разнообразни плетени кошници, стъклени фигури, грънчарство, бижутерия и много други. Погледът на жителите на града привлече и атрактивният ретро автопарад, на който по главните улици преминаха красиви стари автомобили от ерата на руската „Чайка”. Малко по-късно детски състави зарадваха присъстващите на сцената до лятното кино с неподправените си радост и талант.
    Денят на Асеновград завърши с два празнични концерта. Единият беше за по-младата публика с участието на Поли Генова и Дичо. Кръшни хора изпълниха по-късно целия площад под ритмичните народни песни на Поли Паскова и хореографията на ансамбъл „Чинари”. Кулминацията на празника бе невероятното лазерно шоу и впечатляващите фойерверки, които огряха небето на града.