СОТ-аджии станаха домашни помощници

Всеки ден в района на Пловдив има десетки ограбени къщи на възрастни хора. Една от причините е, че полицейските патрули по места са малко.

Село Драгомир е едно от малкото в района на Съединение, където жителите могат да се похвалят с рязък спад на кражбите. Причината - община Съединение е сключила договор с охранителна фирма, която е монтирала камери за видеонаблюдение, а патрули обикалят селата и следят за крадци.
„Наскоро благодарение на камерите, полицията и прокуратурата в тясно сътрудничество с охранителна фирма  разкриха група за телфонни измамници, която тероризираше възрастните хора”, обясни кметът на Съединение Георги Руменов.За първи път в Съединение частни охранители извършват и социална дейност. Те пазаруват лекарства по рецепта на възрастни хора, както и хранителни продукти. При нужда ги транспортират до болница за преглед.„Към тази услуга са се насочили предимно самотни възрастни хора, чийто близки живеят в отдалечени населени места или в чужбина”, заяви още Руменов.Възрастните хора по селата се чувстват незащитени и безпомощни. Те заплащат по 9 лева месечна такса към телефонния си абонамент и в къщите им е монтирана сигнално-охранителна система. Ако оставят телефонната слушалка отворена повече от 20 секунди, в рамките на 3 минути в дома им пристига патрул, за да провери какво се случва и дали човекът има нужда от помощ.
„Освен социалната грижа и сигурността, която получават, веднъж в годината възрастните хора използват охранителите, за да им приберат дървата или въглищата, което е огромно улеснение за тях”, твърдят от администрацията на Съединение.

В малките населени места около Пловдив предстоят срещи на местните хора с охранители, които ще им дават полезни съвети за реакция при крадец в дома.