След Пловдив, и в Съединение жена стана съветник номер 1

Новият кмет на община Съединение Атанас Балкански положи клетва. Това стана в препълнената зала, където заедно с новите общински съветници и кметовете на кметства, обещаха и се подписаха под клетвените листове, че занапред, в продължение на 4 години ще работят за добруването на жителите на община Съединение.

Дали това ще стане или не, предстои да се види. Все пак на тържествената сесия, по закон трябваше да се избере и съветник номер 1, който да бъде пръв сред равни. След церемонията по полагане на клетвите, се пристъпи към  процедурата за избор на председател на местния парламент на община Съединение. За поста бе предложена и избрана съветничката от ГЕРБ Катя Алова.

Дамата, която от време на време е с червена коса, е определяна от приятелките си като огнена жена, заради цвета на косата си, но навярно занапред ще й се наложи да бъде такава и в местната политика, особено във важните решения, когато трябва да събира такова мнозинство, каквото е постигнала в деня, когато я избраха за председател на Общинския съвет. В нейна подкрепа, в тайния вот най-вероятно е получила подкрепа от РБ, Патриотите, БСП и нейните съпартийци.

Това показва, че досегашният кмет Георги Руменов, който се яви от местна коалиция, съдържаща име на някакво сдружение, ще бъде изолиран в опозиция. Само 125 гласа не му достигнаха, за да повтори мандата си. Едва ли обаче ще обжалва резултатите, и едва ли съдът ще позволи да се броят бюлетини от секциите в община Съединение, при условие, че няма такава практика. Би се случило за отделни секции и то само след разпореждане на магистратите. Ако това се случи, ще ви информираме. Но за сега е ясно, че кметът, който се луташе ту между БСП, ту между ГЕРБ, парадираше с контактите си с висши партийни кадри, ще бъде в опозиция. Според новите властимащи в Съединение дай боже това да бъде конструктивна, която да бъде коректив на новия кмет и екипа му. Предстои да се уточнят заместник-кметовете и другите кадри в администрацията.


Така след Савина Петкова в Пловдив, Катя Алова е втората жена в Пловдивска област, която ще ръководи местния парламент. Алова е от партия ГЕРБ и е съпартийка на Балкански.

 

Екатерина Гюрова