По стъпките на Голямоконарската чета

От Съединение пред Войсил, Бенковски, Царацоро и в Пловдив

СНЦ "Демократичен съюз на жените" - гр. Съединение и НЧ "Съединение" - гр. Съединение ще проведат автопоход „По стъпките на Голямоконарската чета". Събитието се организира по повод 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия исторически факт, чийто аналог е единствено Освобождението от 1878 година, Автоколоната, начело със знамето  на Съединисткото движение ще премине точно по пътя на Чардафоновата чета със съзнанието, че приносът на голямоконарци в целокупната  българска история е акта от 1885 година.

Дълбоката убеденост в идеята за единение на род, култура и вяра води до историческия факт на Съединението и носи в себе си протеста на всички българи срещу несправедливостите на Берлинския конгрес и изтласква имената на Петър Шилев, Стоян Средев, Продан Тишков-Чардафон, Недялка Шилева, свещеник Иван Генов и свещеник Тодор Райков на висотата на националния пиедестал.

   130 потомци  на дейците на Съединението ще повторят пътя им като ще тръгнат в 9.00 часа на 02.09.2015 година от площада на общинския център, ще преминат  през с. Войсил, с .Бенковски, с. Царацово, където ще поднесат цветя на паметната плоча на дядо Иван Арабаджията, след което  ще положат венец пред  паметника на Съединението в гр. Пловдив и ще посетят музея на Съединението.

 

снимка:saedinenieto.bg