Грамотни ли са в общинската администрация на Съединение?

Община Съединение прати до медиите информация за бъдещи инфраструктурни подобрения, само че текстът е пълен с грешки. Това се случи точно в деня след 24 май, когато всички празнувахме Деня на славянската писменост и култура.

В информация липсват каквито и да са граматически, правописни или други правила в българския език. Според езиковедите не е допустимо обществена организация от толкова високо ниво да не умее да използва родния език. Някои ще кажат „какво от това”, но не е точно така- всичко си има значение, особено данъците, които плащат жителите на община Съединение за издръжка на общинската администрация и на тези, които подготвят съобщенията до медиите и другите институции.

Без редакторска намеса публикуваме съобщението, пратено до медиите:

Читалището в Съединение беше ремонтирано. Това се случи със средства от бюджета на общината, която задели субсидия за ремонтните дейности. Ремонтиран е тавана, а стените са боядисани.

„Имаше нужда от ремонта, защото имаше течове от покрива, а помещенията бяха в неугледен вид”, коментира кметът на Съединение Георги Руменов.

В града се поддържат танцови и хорови състави, както и самодейни и театрални групи, които изнасят представления и представят града на различни форуми в страната.

Сега предстои обследване на сградите на читалищата във всички населени места в Съединение, за да се прецени от какви ремонти имат нужда. "

И ето още едно  "съобщение"

Започва ремонт на улици и булеварди в района на Съединение

Започва основен ремонт на общинската пътна мрежа на теритрията на община Съединение, съобщиха от общинската администрация. С целеви средства и текущ със средства на община Съединение за улици в град Съединение и селата на общината.

Причината – асфалтовата настилка е компрометирана на много места и има нужда от ремонт. Ще се запълват дупки, а на местата където е необходимо, ще бъдат преасфалтирани цели участъци.

Отделени са средства от бюджета на общината.

Рехабилитация ще има, както между самите села,така и в самите населени места.

* тук-там се опитахме да подчертаем някои нещица, а във второто съобщение потърсихме и смисъл в цялото изречение, който такъв обаче не открихме.

Все пак, когато говорим или пишем за читалище-то е тази институция, която пази българщината, която ограмотява, която учи и насърчава. Така, че колкото е важно да е сградата да е здрава, толкова е важно и езикът ни да бъде правилен и писането ни според правилата.