Лисици заживяха в човешки къщи.Къде са ловците?

Нови заселници в обезлюдените села в Пловдивско - за съжаление, не става дума за хора, а за диви животни. За това разказва БТВ.Преди месец Георги Коев открива част от кокошките си обезглавени. Нападението се повторило след няколко дни. "Един път намерихме шест - главите им ги няма! А сега - изчезнаха нацяло - по перушината там ги открих, където е дупката", разказва той.

Мистериозният звяр се оказва лисица. "Ръждива лисица.... Мога да ти кажа, че е мъжка...от сто метра, както бягаше - мога да ти кажа, че е мъжка, охранена, и с 5 сантиметра накрая с беличко.", описва я Вълко Йончев.По-късно става ясно, че лисицата не е една. Само за няколко дни новопоявилите се хищници избиват десетки кокошки из цялото село.
"Аз живя в тая къща, насреща, през оградата влизат при комшията. Лично съм ги виждал! Даже съм ги гонил с тоягата - тя ме гледа и не бяга, бе?!", спомня си Велю Йончев.
Друг съсед има кучета, но въпреки това дивото животно се чувства като у дома си в двора му.Преди 20 години в село Точиларци, а сега квартал на град Съединение живеели над 360 души. Днес са около сто. В много от изоставените къщи се самонастаняват лисици и чакали.

Местните не помнят подобна инвазия на диви животни в селото. Точиларци е само на 30 километра от Пловдив, далеч от планини и гори."Гладни ли са, няма какво да ядат ли - та са тръгнали из селото.. И много хора се оплакват. Ами, притеснена съм, знаеш ли вечер как затварям кокошките, страх ме е!", откровена е Велика Коева.Хората от Точиларци молят ловната дружинка от района да им се притече спешно на помощ. За самотните възрастни хора загубата на кокошките е равнозначна на гладуване.