Старо Железаре пак е арт сцена, оградите се обогатиха с нови герои

staro jelezareПловдивското село Старо Железаре е може би единственото в страната ни, чиито дворни огради са изрисувани по един уникален начин, представяш нов вид изкуство, което местните жители едва ли са познавали от преди 5 години. От тогава насам вече стана традиция всяко лято да се провежда фестивалът, известен под името „Улично творчество”( "Старо Железаре StreetАrt"), който тази година протича  под мотото на Утопията и мечтите за по-добро бъдеще, съобщи Катажина Пирянкова - един от организаторите на фестивала.

Тя допълни, че в петото издание участват десетима художници и артисти, които рисуват, както и актьори от театъра в град Познан, Полша.

„Идеята е по фасадите в селото да се рисуват повече мечти, макар сюрреалистични и абсурдни, които да разведрят ежедневието и да го направят по-оптимистично. Такива идеи и мечти, които знаем, че няма как да се осъществят, но пък ние с нашите рисунки може да изобразим всичко, а и защото ненарисувани, мечтите може все пак да станат реалност”-сподели Катажина Пирянкова.


       Културният празник беше открит пред Дома на традициите с мини театрално представление под надслов: "Да живее новият прекрасен селски свят! Селото на слънцето - Футуристична утопия и манифест за красиво бъдеще!". Заедно с художниците, местното читалище със своите самодейци също се включиха в мероприятието, което създава не малка радост на местните жители, а също така и гостите на селото, които тази година бяха повече, тъй като проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Сред тях бяха и местните управници на Хисарска община, а работливият кмет на Старо Железаре Илия Тонов вече е изрисуван като част от филмовата поредица „Междузвездни войни”, върху трактор и с вила, също като филмовия герой Люк Скайлокър, които заедно се борят за доброто срещу злото, за тяхната селска галактика срещу империята. 

„Безспорно, че е забавно да видим нашия работлив кмет, нарисуван по този начин, но пък ми се струва, че това е едно признание, че той се труди за нашето село, а признанието за това идва от тези млади художници, които даже са чужденци-поляци”-сподели местен жител пред медията ни. Председателят на Общинския съвет на Хисар Ива Вълчева, която преди да заеме тази позиция бе председател на едно от хисарските читалища, също подкрепя инициативата и счита, че само по този начин чрез общи усилия на творци, местно население и местна власт, културата в общината може да придобие съвсем нов облик.

Iva ValchevaТя се съгласи за блиц интервю пред нашия репортер:

-    Вие сте човек на културата, а ето ни тук на едно ново културно събитие, което може да се каже, че „раздвижи” Старо Железаре и вие подкрепяте. Каква е оценката ви за него?
-    Всяко едно събитие във всяко едно населено място безспорно е полезно, най-малкото жителите се откъсват от ежедневието и се наслаждават на нещо по-различно, а бита и традициите ние трябва да ги запазваме от поколение на поколение. Знаем,че това е едно сравнително ново културно събитие, което се провежда в село Старо Железаре. Виждаме, че изкуството тук е преплетено с българския фолклор,  с модерна музика и голям интерес. Струва ми се, че Хисарска община трябва да изработи една нова стратегия за културния си календар, която да прецизира кои са акцентите от културата, с които може да се привличат и повече туристи, които да имат интерес да се запознаят с културно-историческото ни наследство, както и  с обичаите, характерни за нашата община.
-    Пред народните читалища, както в страната, така и в Хисарска община, има основен проблем-финансирането. Доколко може да се мисли за по-голямо дофинансиране на дейностите им?
-    За никого не е тайна, че финансовия ресурс за едно читалище е твърде малък-в смисъл държавната субсидия, която е целева и тя не достига за да удовлетвори дейностите им. Затова занапред ми се иска да изработим нова схема и за по-голямо общинско финансиране на читалищните самодейци. Животът на самодейния състав не е само участието му в населеното място, но е необходимо да има участие и извън общината, а защо не и извън България.

       За да се развива културата и туризмът в едно село е необходимо да има макар и малка, местна икономика, малка промишленост. Затова е нужно тук в Старо Железаре да се разкрият нови работни места, а предприемачите със сигурност ще помагат ако не за друго, то поне за местната култура и запазване на традициите.За това се надяват хората от местното читалище.

Иван Милков