В Старосел плачат за полицаи

При обиколка из региона директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Пламен Узунов се срещна с жители на село Старосел. Пред тях той представи предприетите конкретни полицейски мерки за опазване на обществения ред и недопускане на закононарушения в населеното място.По време на срещата старши комисар Узунов получи благодарствено писмо от семейството на 85-годишен мъж, станал жертва на грабеж миналата седмица.

 

В него близките изразяват признание за бързата и професионална реакция на служителите от РУ - Хисаря, разкрили извършителя за броени часове. На 17 юни, в дома на възрастния пенсионер влязъл непознат и насила му отнел 240 лева. Малко след подаване на сигнала в полицията, криминалисти от районното управление задържали автора на посегателството - К.Р. /22 г./ от село Градец.

По случая било образувано бързо производство. След доклад на материалите в Районна прокуратура – Пловдив, на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 198, ал.1 от НК.

На 19 юни с решение на Пловдивски районен съд К.Р. е осъден условно на 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.

Междувременно стана ясно, че жителите на село Старосел са подложени на непрестанни цигански набези, прииждащите към района цигани остават целогодишно, стана ясно от репортаж на bTV."Обстановката е сложна. Направили сме подписка против временно пребиваващите ромски групи. От 5 г. Старосел е без полицейски инспектор", разказа кметът на Старосел Иван Жутев.Възрастен мъж бил нападнал в леглото, докато си почивал.

В 11:30 на обяд двама души го нападнали както си лежал  у дома на леглото. Целта била кражба, но грабителите не се посвенили да душат самотния старец."Той има контузни рани по ръцете, по таза, опитали се да го душат. Нападението може да се тълкува като опит за убийство, каза внучката на потърпевшия.В селото живеят постоянно около 400 души, от които на протест бяха излезнали 20-30. "Страхът е огромен.

Мен лично са ме заплашвали, че ще ме нарежат, ще ме влезнат с бухалка в къщата...", разказа възрастна жена. Друга баба се разплака от безсилието и страха, в който живее.

Кметът на село Старосел обясни проблема - в района идват дървосекачи, наети от местните фирми, които имат дърводобив в района. Т. нар. "дървосекачи" остават целогодишно, настаняват се трайно в необитаеми къщи, понякога със съгласието на част от собствениците

."Движат се на тумби, набезите са ежедневни. Почивните дни са безкрайни тържества с нарушаване на обществения ред и силна музика", каза Иван Жутев. Той настоява да има постоянно полицейско присъствие в района.