Читалище търси пари за реквизит, прави благотворителен концерт. Включете се!

Читалището в хисарския кв. „Миромир” живее нов живот повече от 10 години.  Въпреки това обаче най-големият проблем пред самодейците е липсата на реквизит и костюми за танцовите състави. Първата стъпка за събирането на средства е благотворителният концерт, който ще бъде на 1 март.

Тогава гости в читалищната зала ще бъдат известните фолклорни изпълнители  Росица Пейчева, Здравко Мандаджиев и сестри Диневи. В концерта, чието мото е „ Запали искрата и събуди любовта към българското” ще се включат и танцовите състави към НЧ „Искра-1938”.


Председателят на културната институция Ива Вълчева съобщи, че преди време са започнали със 7-8 жени, които са сформирали певческа група. По-късно към тях са се присъединили други мъже и жени, които възпроизвеждат местни обичай от близкото минало.”Преди 7 год. започнаха уроците по народни танци в залата на читалището от 10 деца в момента са 50, разпределени в 4 възрастови групи от 5 до 19 години-момичета и момчета. За всички тях сега е необходимо да имат костюми”, поясни Вълчева. По нейни разчети са нужни близо 80 костюма и друг реквизит за всички самодейци.

Гордостта на читалишните дейци от кв. „Миромир  са обичаите, които се възпроизвеждат сега на различни участия, но които са били преди десетки години част от бита на местните. Сред най-атрактивните са „Бръснене на младоженика”, „Засевки”, „Забулване на булката”, „Миромирска сватба”, „Момина вечер” и  „Събуждане на булката за венчавка”.


„В квартала вече има желаещи двойки по време на техните сватби да направим в действителност  някои от старите обичаи. Много са им харесали като представление и сега  желаят местната традиция да се прероди отново на реална сватба", поясни Иван Вълчева. Тя уточни, че за тази година вече има момък, който ще бъде бръснат по начина, по който преди десетилетия са били подготвяни за венчавките неговите дядовци.


Благотворителният концерт ще започне в 17, 30 часа на 1 март.  Всички са поканени!