Красново се опуши от цех за дървени въглища

Жителите на хисарското село Красново  излязоха на протест срещу редовното обгазяване на населеното място от цех за дървени въглища. 

Те твърдят, че цехът изпуска постоянно вредни емисии във въздуха и замърсява околната среда.Протестът бе подкрепен  на място от кмета на Хисаря Пенка Ганева, която съобщи, че е уведомила за проблема Регионалната инспекция за околна среда. След проверка на цеха експертите са констатирали, че той има неизправна инсталация. Ганева заяви още, че не са правени замервания за чистотата на въздуха и шума, които трябва да се правят периодично. Ганева е разговаряла и  със собственика на цеха Витко Витков, обгазяванията обаче са продължили.

Кметът на Красново Иван Бабаджанов също потвърди, че подкрепя протестиращите, като уточни, че цеховете са открити преди около 7 години, но от година и половина положението е станало нетърпимо. Бабаджанов призова РИОСВ да си свърши работата и категорично отхвърли в протеста да има политически мотиви.

Собственика на цеха Витко Витков  коментира, че в последните месеци се е получило изхвъряна на газ за по около един час, заради неопитен работник. Той обаче оспори да има систематично обгазяване.

Хората са готови на по-крайни действия, ако замърсяването не спре. В Красново живеят 800 души, през лятото броят им набъбва на 1500.