Могилата край Старосел опасна... търсят пари за ремонт

Минимум 1,5 милиона лева ще са необходими до края на годината за археологическите обекти над Старосел, които се рушат. Това каза  кметът на Старосел Иван Жутев. Според него, Старосел трябва да бъде приоритетен за следващите две правителства и да се изготви интегриран проект за културно-историческото наследство за цялата община Хисаря, който да включва мерки за опазването и реставрацията на обектите за следващия програмен период 2014-2020 година.

Кметството ще настоява и за изграждането на защитна сграда и посетителски център в обхвата на Четинъова могила. Това е крайно необходимо, за да може да се нормализират нещата за 30 години напред, така че владетелската резиденция да бъде отворена за погледа и туристопотока както за българи, така и за чужденци, смята кметът Иван Жутев. До момента такъв интегриран проект не е правен, а и кметство Старосел не е бенефициент по оперативни програми, а община Хисаря. За да се случват нещата са нужни пари и компетентни хора, добави Жутев. Ако не се случат нещата в следващите два мандата за Старосел, изходът е да се разкрие процедура, чрез която Старосел да бъде включен в индикативните списъци на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство, каза още кметът.         Да припомним, че две тракийски могили и царската резиденция на връх Кози Грамади в Средна гора над село Старосел се рушат и спешно се нуждаят от реставрация. За това алармираха жители на Старосел, които настояват за спешна намеса на държавата.

Най-посещаваният тракийски обект - храмът-гробница на тракийския владетел Ситалк на Четиньова могила, има нужда от незабавно укрепване на външната стена или крипидата, символизираща слънчевия диск.

Тракийската могила "Хоризонт" също се нуждае от ремонт, а за да не пропадне съвсем е закрепена с подпорни дървени греди. Двата обекта бяха открити през 2000 г. от археолога Георги Китов, а всяка година хиляди туристи от България и чужбина ги посещават. Паметниците са единствени от този род в Югоизточна Европа. Потънала в дървета и храсталаци е царската резиденция на одриските владетели под връх Кози Грамади в Средна гора. От кметството в Старосел се надяват от Министерството на културата спешно да отпуснат пари за реставрация на тракийските паметници, за да бъдат напълно безопасни за посещения и запазени за поколенията.