Кметът Павел Михайлов даде старт на модернизацията на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в Марково

rodopi markovo

Близо 370 хиляди лева ще бъдат вложени за ремонта на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий”в Марково. Училището е един от трите образователни центъра в общината, които са последните несанирани на територията на общината.
Модернизацията на училищните сгради започна от село Марково. Старт на ремонтите даде кметът на община „Родопи” Павел Михайлов заедно с кмета на селото Десислава Терзиева.

На церемонията присъстваха заместник-кметовете Борислав Инчев и Неази Таир, председателят на общинския съвет Георги Цанков, общинските съветници Ангел Рахов, Георги Кръстев, Пламен Кабаков и Йордан Божков и представители на фирмата-изпълнител.
„Санирането е с финансиране по програма на Министерството на образованието”, каза кметът Павел Михайлов и поясни какви дейности ще се извършват в училището. Предстои основен ремонт на покрива, топлинно изолиране на външните стени, както и топлинно изолиране на подове и вътрешни подобрения в сградата.
„На откриването на учебната година преди няколко месеца поех обещанието, че на следващия 15 септември децата в Марково ще влязат в обновена сграда. Днес началото на ремонта е факт. Така че, ще създадем едни много по-добри условия за обучение на децата. А за ръководството на училището ще се даде възможност чрез спестяване на електроенергия, да могат тези средства да си ги внедрят в подобряване на учебния процес“, коментира Михайлов. „Тръгнали сме, вървим напред и всичко, което правим е в услуга и по-добрия живот на хората.”
Павел Михайлов посочи, че на учениците ще бъдат осигурени условия да започнат нормално учебната година.
„Ремонтът е дългочакан”, коментира и кметът на село Марково Десислава Терзиева.Тя каза, че за четвърта година училището е първо по успех на НВО след 7-ми клас в общината и на 16-то място в Пловдивска област. Освен това, тази година образователната институция ще отбележи 100 години от построяване на сградата.
„Децата заслужават да учат, а учителите да работят при по-добри условия, защото училището е едно от най-важните средища, за да бъдем общност”, каза кметът на Марково.
Успех на проекта пожела и отец Рашко, който благослови начинанието.
В Марково кметът Павел Михайлов инспектира и ремонтните дейности по възстановяване на козирката на читалищната сграда. Инцидентът стана късно вечерта в събота. За щастие в района е нямало хора и няма пострадали. Сградата е над 60-годишна и до момента са правени само частични ремонти.
Кметът провери още докъде са стигнали ремонтните дейности по възстановяване на оградата на спортното игрище и довършителните дейности по обновяване на Младежкия дом.
Марковци ще се радват и на нова, модерна спортна зона, след като предстои уредите за фитнес на открито и съоръженията за игра да бъдат монтирани.