Стягат як пердах с пикучни мехури в Първенец

Як бой със свински мехури стягат в пловдивското село Първенец.Това ще стане тази неделя, когато според православния календар се чества Сирни Заговезни и началото на предвеликденското постно време.

Въпреки, че поводът е християнския, то празникът е езически, известен като карнавално шествие. Типично за маскарада в Първенец е, че хората се удрят за здраве с фуска – това е надут свински мехур, и калъчка – дълга дървена сабя. Смята се, че колкото по-силно те ударят, толкова по-здрава ще е годината.Стопаните ще се молят и новите прасенца да бъдат здрави и много да пораснат, та за Коледа освен мръвка да пуснат, да направят и големи мехури, които пък да се използват за карнавала през 2015 година. Същото се отнася и за добичетата, от които пък се правят по-големите фуски за празника.
Иначе маскарадът продължава през целия ден.Страшните маски и нетрадиционни костюми се подготвят месеци по-рано. Целта е да се изплашат злите сили.

За „Регионални новини”  от читалището съобщиха,че организират конкурс за най-оригинален карнавален костюм и маска за деца и възрастни. След приключване на записването за участие в конкурса, публиката пред читалището ще стане свидетел на дефилето на всички маскирани, на забавна програма с участието на читалищни състави и гости и очаква награждаването на победителите. Наградите са грамота за участие и предмети и сувенири, при постъпили средства от дарения за награден фонд е възможно да има и парични награди. В навечерието на карнавала читалището организира бал с маски в две вечери( 28.02 и1.03-петък и събота), на които жителите и гостите на село Първенец показват своите оригинални идеи за стилен карнавален костюм и маска. Културните дейци организират конкурс за дама, кавалер и група на бала с маски. Участват всички маскирани, които се представят и публиката гласува с талони за своя фаворит. Победители са дамата, кавалерът и групата с най-много гласове. Те получават грамота за участие и скромна парична сума.


Освен в Първенец, подобни маскарадни игри ще има в редица селища в Пловдивския регион. Най-големите от тях ще бъдат в Раковски на 1 март,а най-уникалния маскараден ден ще бъде в Житница на 5 март, където ще се чества Куковден.

 

 

*снимка от миналогодишния карнавал в Първенец