Четвърти месец Общинският съвет в "Родопи" се управлява незнайно от кого. Докога ще е така?

Rodopi sesia1Четвърти месец Общинският съвет на община „Родопи” работи без председател. Работи е силно казано, защото може ли нещо да работи  без да има глава, двигател, ръководител, та така и местният парламент на иначе интересната административно-териториална единица на юг от Пловдив. Освен че няма председател, като че ли в ОбС на „Родопи” има ново мнозинство, различно от онова, което стартира мандата след местните избори от есента на 2015.

Година по-късно в нов „съюз” са се събрали съветниците от АБВ, ФОРОР, БСП и „Обединени земеделци”. Дали са трапезно мнозинство, дали са кметско мнозинство или нещо друго ги обединява тепърва предстои да се разбере, ако даже и това се случи.  Прави впечатление, че техните гласове са 15 от общо 29 съветници, което си е инструмент, да си гласуват общите интереси, макар и за пред жителите на община „Родопи” представителите на тези формации да са опоненти и да предлагат различни решения на дадени проблеми.  Голямата партия ГЕРБ, от която е и самият кмет Пламен Спасов, към момента е в нок даун, тъй като около себе си към момента няма мнозинство или поне такова видно.

Предложението на съветниците от ГЕРБ и ДБГ за извънредна точка за избор на председател на Общинския съвет не събра необходимото мнозинство, за да влезе в дневния ред на сесията, която бе само преди няколко дни. Тук двете десни формации останаха „сираци”, в приземния етаж на общинската сграда, където се провеждат заседанията на местния парламент. Това показа слабост на кмета Пламен Спасов и на неговите коалиционни партньори на общинско ниво, сред които са и ДПС, че не може да събере достатъчен брой гласове, за да се избере председател.

Да, по закон кметът не е задължен  да го прави; това е работа на самите съветници, но тогава изникват допълнителни въпроси- да не би пък самият кмет да има интерес да няма председател на ОбС толкова дълъг период, което несъмнено забулва работата на цялата администрация, защото тя е изпълнител на решенията на Общинския съвет и когато той не е ефективен, едва ли самата администрация би била такава. Та за да бъде тя ефективна и още по-ефективна, и още по-ефективна е нужен работещ Общински съвет, целенасочени идейни предложения от кмета и т.н. Само, че вече 4 месеца няма ефективен Общински съвет.

На 31 май председателят Павел Гимишев бе свален и то без никакви сериозни мотиви, като че ли „съюза” от по-горните редове просто ей така си реши и го направи-обезглави местния парламент, който пряко се избира от хората. Освен това медийното затъмнение по този въпрос е огромно. Защо пък жителите на „Родопи” да знаят какви ги вършат техните избраници, малцина са тези, които познават ЗМСМА и каква е ролята на председателя на ОбС и на целия колектив от съветници. Нищо. Навярно по-голяма част от съветниците на „Родопи” си казват-така ни е по-хубаво, така си ни е най-добре, само,че това никак не е добре за жителите на селата от „Родопи”.

Има изход от ситуацията и като че ли той е възможно скорошен избор на председател на ОбС и  реално работещ ОбС, а от там и добра реализация на политиката на кмета и неговата администрация. Заради липсата на председател на ОбС, заседанията се свикват от 1/3 от съветниците, преписките по отделните точки няма яснота кой и как ги разпределя и в кои комисии се изготвят проектите за решения. На пръв поглед малък хаос, продължаващ 4 месеца, само, че рискът да се превърне в огромен хаос в продължение на още 3 години тепърва предстои. Всичко това на гърба на избирателите, които избиратели ще бъдат подканяни от тия същите съветници, да идат и да подкрепят определен кандидат за президент на задаващите се избори. Кой има полза от този хаос- дали управляващата партия ГЕРБ, начело с кмета Спасов, дали „новият приземен”( идващ от приземния етаж, в който се провеждат заседанията на Общинския съвет) съюз от АБВ, ФОРОР, БСП и „Обединени земеделци” не става ясно още. Време е обаче всичко това да излезе наяве. Не заради дадено медийно любопитство, а заради самите жители на „Родопи”.


Заради скандалното и безмотивирано сваляне на председателя на Общинския съвет през май, от тогава до сега (а кой знае колко още ще продължи) в началото на всяко заседание се избира един съветник, който да води заседанието. Позорно е да се сравнява местен политически орган, с изключително важни функции, с обикновена забавачка, където се избира един говорещ на микрофона, който да забавлява останалите. Е в последните 4 месеца заседанията на община „Родопи” наподобяват такава обстановка.  За да се избере нов председател, а няма никаква пречка да бъде и този, който е бил досега, навярно се правят пазарлъци и то за пари и постове, които пазарлъци разяждат нечии джобове.

 

Надежда Родопска