4 дни народно веселие в Ягодово

Кметът на селото събра над 750 танцьори от цялата страна

 

Четири дни продължават празниците тази година в пловдивското село Ягодово, посветени на големния християнски празник Петровден, който за всички християни се чества на 29 юни. Началото на всенародните веселия постави оркестърът за народна музика „Калофер”, с ръководител Пейо Маринов още в петък вечерта. На стадиона се събраха малки и големи, местни и гости, за да се повеселят и да си споделят болки и радости.

 


Вторият ден от събора на селото бе посветен на Националния фестивал за народни танци „ На Петровден с хора” . Кметът на селото Николай Гарджев събра над 750 танцьори от всички краища на страната. Стадионът на Ягодово се оказа тесен да побере любителите на фолклорните танци, които са организирани в Клубове по хора. Освен от Пловдивския край, имаше състави от Търговище, Добрич, Ямболско, Елин Пелин, Велиград и други населени места. Всеки един от клубовете се представи с десетминутна  официална програма, но през цялото време всички танцоьри играеха по груи, от страни на палатките. За всички тях имаше офигурен обяд от съорганизатора на Националния фолк събор Мартин Мочков. Накрая след представлението, домакините бяха организирали и забавни игри и закачки за танцьорите. Играха, пяха и се веселиха.


Накрая кметът на село Ягодово Николай Гарджев даде и специална награда на ТК „Росица” от Велинград, тъй като танцьорка от клуба спечели забавната игра „Напусни ластика танцувайки”. Награда имаше и за танцьорите от Добрич, чиято представителка пък позна най-много въпроси от импровизираната викторина на тема „български фолклор”. Специални громоти имаше и за най-малкият и най-възрастни участник в Събора-5 годишно момче и 65 годишна жена.

7„Много се радвам, че се получи такъв голям фестивал. Чух, че гостите са доволни от организацията и това само може да ме радва и да ме мобилизира да продължавам да работя в същия дух и занапред"-това бяха първите думи на местния кмет Гарджев след като закри Националния фолк събор. Той използва момента пред „Регионални новини” да благодари на всички хора от селото, които са участвали в организацията на четиридневните празници.


Те продължават в неделя и в понеделник. В събота вечерта отново има народно веселие с оркестър „Орфей”, а в неделя е оркестър „Тракийско настроение”.

В понеделник, когато е големият християнски празник Петровден ще има тържествена служба в параклиса, посветен на Св. Св. Петър и Павел. След литургията, кметът на Ягодово ще раздаде курбан за здраве на всички жители. Църковно-народният обред ще бъде по обяд в понедленик.


Всички са поканени.