След комисия "Трилистник" в "Марица", в Родопи ще се ражда комисия "Брестник"

След като община „Марица” роди комисия „Трилистник”, която провери изграждането на канализацията в село Трилистник, за чийто проблем писахме преди 5 месеца… http://regionalninovini.com/35-maritza/577-komisiya-trilistnik-kmetat-na-maritza-e-oshtetil-obshtinata-s-ogromna-suma-pari

то днес другата съседна на Пловдив община- „Родопи” бе на път да роди комисия „Брестник”, само че бабуването й в Общинския съвет не получи подкрепа и такава комисия не се роди, но пък стана ясно какъв е бил зародишът й.

 


Част от съветниците от опозицията обясниха така идеяата за комисия „Брестник” Говорителят на групата съветници от БСП Родопи Илина Вутова обясни случаят така:
Получихме жалба, че се води досъдебно производство от фирма „Екоинтеграл” ЕООД за откраднат интелектуален труд от друга фирма – „Електра Консулт” ЕООД. Първата е правила техническия проект на строеж и рехабилитация за водоснабдяване и канализация на село Брестник през 2010 година. Жалбата е за това, че през 2013 година Община Родопи възлага проект за рехабилитация за водоснабдяване и канализация на село Брестник на фирма „Електра Консулт” ЕООД за вече свършен технически проект, но с изпадналата от проекта думичка „строеж”. Днес се опитват да ни убедят, че след като община Родопи е използвала техническия проект от 2010 година и си е платила, тя става негов собственик и може да разполага с него, т. е. Общината е използвала техническия проект на „Екоинтеграл”  и го е вложила в друг подобен. Ние искахме да създадем временна комисия да се огледат нещата.


Икономическа полиция и ДАНС са направили куп проверки по скандалния случай с двойното проектиране на водопроводната мрежа в с. Брестник, възложено от община „Родопи”, обясниха от ФОРОР.


Настояваме да се изясни колко пъти е платен проектът и дали са нанесени финансови щети на администрацията, мотивира предложението съветникът Павел Михайлов /БСП/.


От своя страна кметът Спасов и неговите съветници се опитаха в 60 минутни диалози да отговорят на питанията на опозоцията. В крайна сметка общинският кмет заяви, че не е имало дублиране на двата проекта, а общинска служителка уточни, че след като общината е платила първия, то той е станал нейна собственост и администрацията е тази, която може да реши какво да прави с него.


„Няма една стотинка платена извън проекта от 2010 година”, уточни още кметът. За мен прозира желанието на групичката общински съветници за поредното заблуждаване на общественото мнение, категоричен е Спасов.

Очаква се на следващата сесия отново да се предложи за създаване на комисия "Брестник".