Сметището в Първенец ще прави чакъл за заравняване на улици

Сметището за строителни отпадъци край пловдивското село Първенец ще произвежда раздробени частици или друг материал, който може да се използва за чакълиране или запълване на неравности. Това стана ясно от днешната сесия на „Родопи”, на която местните политици разрешиха администрацията да преведе сума пари на СО „Спектър”, което стопанисва сметището и с тези средства да се закупи мобилна инсталация.

 

С нея ще се преработват материалите, които постъпват на депото. Освен това ако подвижната станция работи на 100 процента,то няма да се плащат отчисления към РИОСВ, които сега възлизат на 28 лева на всеки тон. От тук ще падне и цената на тон строителни отпадъци, която сега се взима и е в размер на 38 лева. Само 10 лева от тях остават в дружеството, което е 100 процента общинско. С днешното решение се дава картбланш на ръководството на дружеството да купи фадрома, с която да се събират и транспортират на място строителните материали. Евентуалната цена на мобилната инсталация би била около 250 хиляди лева втора ръка, тъй като чисто нова била твърде скъпа по думите на изпълнителния директор на СО „Спектър” Милко Богданов.


Ако това се случи, занапред ще може да се произвеждат инертни материали, които да служат както на общината, така и евентуално да бъдат продавани на други организации, от които дружеството да печели.


Преди това да се случи обаче, за сметището трябва да се изготви Подробен устройствен план, какъвто към настоящия момент липсва.Неговата изработка би била готова за срок от 3 до 6 месеца. През това време ръководителите ще стискат палци да не бъде затваряно сметището, защото разрешителното е  изтекъл срок.
Междувременно кметът на село Оризаре се оплака, че заради сега високата цена на сметището, много хора изхвърлят строителните си отпадъци по ниви, диги и общински пътища. Той се надява цената за тон отпадъци драстично да намалее, за да може хората да си депонират там камъните и бетона, а не посред нощите да го слагат по край нивите. Същата е ситуацията и край Устина и другите селища в региона, а не само в община „Родопи”.