Читалища в "Родопи" не си ремонтират сградите

Общинският съвет на община „Родопи” отказа да приеме годишните финансови отчети на читалищата в селата Ягодово и Марково. Това стана на днешната сесия, на която председателят на постоянната комисия по култура Коста Кренчев представи доклада. Предложението да не им бъдат приети отчетите дойде от кмета Пламен Спасов, който се оплака, че само тези две читалища не искат да работят подобаващо с местната власт, а са се затворили като крепости и никого недопускат.

Сред мотивите му бяха, че например сградата на ягодовското читалище, която е общинска собственост, има нужда от ремонт на покрива. Миналата година е била изпратена комисия от общината, която да направи КСС за ремонта. Оказало се, че са нужни 14 хиляди лева, в касата на читалището е имало 17 хиляди. Въпреки това от ръководството на читалището са поискали ремонтът да бъде извършен само с допълнителни общински средства. Пламен Спасов смята, че лошо се стопанисват общинските имоти, дадени на читалището в Ягодово.


Гергана Ганичева, която е председател на местното читалище в Ягодово заяви пред репортер на „Регионални новини”, че всеки месец в касата постъпват 360 лева като месечен наем от предоставени помещения на трети лица. Обаче тази сума била твърде малко, за да се събере и извърши цялостен ремонт на покрива на читалищната сграда. Тя призна, че е паднал таванът в библиотеката на читалището, а при всеки дъжд част от сградата продължавала да се руши. На този етап от читалището не знаят какво да направят, за да спасят сградата.


Подобно е положението и в село Марково. Тамошното ръководство на читалището е сключило договор с фирма, която да постави антени върху сградата. Сумата, която читалището получава за това е 800 лева на месец. Обаче от читалищното ръководство не са проконтролирали как е поставена антената и след нейното монтиране са настъпили вреди, които трябва да бъдат отстранени-ремонтирани и то за много пари. Поне така твърдят от община „Родопи”.

От читалището са поискали пак община „Родопи” да им ремонтира сградата, макар и читалището все пак да си е самостоятелно юридическо лице, което има приходи и разходи.На всичко това обаче миналата годината с общински пари, а не читалищни, е платена сметката за тока на читалището и неговите наематели, чиито размери са били 9 хиляди лева.


„Не виждам да има основание някой да твърди, че сме се капсуловани, още повече не знам какво би последвало от това, че Общинският съвет не ни е приел годишния отчет. Важното е, че Общото събрание на читалището го е приело и ние в срок до 30 март сме го изготвили”, заяви Антоанета Стоянова от ръководството на марковското читалище.


Общинският съветник Коста Кренчев, който е и председател на комисията по култура в местния парламент на „Родопи” заяви, че подкрепя мотивите на кмета Спасов да не се приемат годишните финансови отчети на двете читалища, с общ мотив, че са проявили безстопанственост.


За сега община „Родопи” няма да прибягва до крайна мярка и да се отнемат предоставените безвъзмездно сгради на читалищата, които реално  не служат за културна или читалищна дейност. Но все пак това е възможно, като читалищата запазят само тези помещения, които реално са потребни за развиване на тяхната си дейност.


Министерство на културата чрез община „Родопи” превежда целева годишна субсидия за читалищата между 16 и 20 хиляди лева, в зависимост от това колко са големи селищата, в които функционират читалищата.


Община „Родопи” от своя страна пък им предоставя общински сгради без да търси наем от тях, даже и за онези помещения, които самите читалища дават под наем и със събраните пари се самоиздържат.