Кметът на Ягодово: Някой трябва да ограмоти т.н."форорци", не могат да смятат

„Хората от ФОРОР не могат да смятат. Струва ми се, че са неграмотници”. Това е коментарът на кмета на село Ягодово  Николай Гарджев, който вчера бе обвинен от настоящи и бивши съветници от поразпадналата се местна коалиция ФОРОР и части от БСП , че ползвал общински земи неправомерно.

 

Пред репортер на „Регионални новини”,  Гарджев показа нотариален акт, от който е видно, че той има наследствена нива с площ от 6,870 дка, която е с орехови насаждения. До нея има дига на река Чая, от другата страна има 150 дка, които са общински земи. Според съветниците, които му скочиха, той бил „завладял” 150 дка с т.нар. застъпване. Обаче видно пак от документацията, с която и той се е снабдил е, че единственото разминаване между имота му  и площта на пресичане е само 0,228 кв.м.
Това се получава при две различни замервания-едното от самолет, другото измерването на място и с документацията-казват специалисти от бранша, които са имали подобни разминавания.


На база тези данни, кметът на Ягодово  заяви: ”Тези, които ме обвиняват, че ползвам имоти неправомерно първо не могат да смятат. Да им кажа, че техните твърдения, че използвам 150 дка не са верни, защото 1 хектар земя е равна на 10 декара, а те го смятат за 100 дка. И според техни данни застъпването ми било 0,15 хектара и това те го смятат за 150 дка. Какво мога повече да коментирам по темата. Когато се научат да смятат, тогава да ми казват кой какво ползвал. И дори като ги поправя, че 0,15 хектара са 1,5 декара, пак не им излизат сметките, защото реалното застъпване е само в 0, 228 квадрата.


Същите бивши и настоящи съветници определиха, че кметът на община „Родопи” Пламен Спасов бил бездействал и неглижирал проблема. Това било видно и от това, че  от списъците с обезщетения и от сайтовете на земеделското министерство и на община „Родопи” се виждало, че за 2013 и 2014 г. кооперация Бъдеще“, чийто председател е бащата на кмета на община „Родопи” Димитър Спасов е обработвал и очертал общо 1084.100 дка, за същия период общинският съветник Иван Стоилов има очертани 564.400 дка земеделска земя.
И тук проблемът на изнеслите тези данни е, че не могат да смятат. Затова кметът на „Родопи” заяви следното:


„Хората изнесли тази информация са видимо неграмотни, съдейки по невярно разчетените от самите тях  данни, взети от регистрите на Държавен фонд „Земеделие“ и заблуждават неволно или умишлено обществото. Те твърдят, че неправомерно е използвана общинска земя в размер на над 2500 дка, в землището на с. Ягодово.
Справка показва, че цитираните земеделски стопани, не са използвали неправомерно нито декар за периода 2013г.- 2014г. При очертаването на над 12 000 дка земеделски площи се е получило техническо „пресичане“, в размер на 21 дка реално засегната общинска земя  за една година.  Тази разлика е допустима при всяко очертаване на земеделски площи.


Твърдо заявявам, че ще потърся съдебна отговорност на хората разпространили невярната информация пред медиите и оронили авторитета на ръководството на Община „Родопи“.