Чинарите на Белащица са вековните дървета на годината

Чинарите на пловдивското село Белащица официално бяха обявени за вековни дървета на годината. С 221 гласа те станаха еднолични победители в категорията "Вековните дървета на годината" в онлайн надпреварата "Дърво с корен 2014" на Фондация "Екообщност".

Чинарът на село Арчар, Видинско, е "Дърво с корен 2014", "Дърво с бъдеще” е магнолия, засадена от випуск 2013/2014 в двора на Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", град Варна. За "Млад природолюбител” бяха избрани малчуганите от група "Мечо Пух" на ЦДГ "Първи юни" в град Горна Оряховица. Нар в градината на семейство от Петрич пък отнесе наградата в категория "Дървото на нашето семейство". "С много вдъхновение, вълнение, емоции и добри думи премина церемонията по награждаване в петото издание на конкурса "Дърво с корен 2014" днес", разказват организаторите. Тази година в гласуването се включиха над 3000 души, номинациите бяха 34 на брой.

"Регионални новини" пиша още през септември, когато започна и кампанията. Тогава в селото организираха цял празник, който може да си припомните тук:

http://regionalninovini.com/home/home-3/372-1100-godishen-chinar-svidetel-na-razhdaneto-na-1000-godini-belashtitza