Най-после: Почва се канализацията в Храбрино

Полагане на нов водопровод започва днес в пловдивското село Храбрино. Това съобщи директорът на водоснабдителното дружество Манол Генов.

Полагането започва от пречиствателната станция за питейни води под село Храбрино. ''Идеята е с този водопровод тотално да решим проблема с безводието и с мътноста на водата в селото, защото много често по време на поройни дъждове водохващането, което снабдява Храбрино се замътва и водата губи качеството си на питейна'', каза Генов. С реализирането на това трасе, което е с дължина 1300 метра и диаметър 110 мм, ще се реши проблемът и във високата зона на селото, тъй като водата ще бъде подавана по посока на селото през помпа и ще бъде осигурено достатъчно налягане. ''Един дългогодишен проблем ще бъде решен'', подчерта Генов. Той увери, че пътната настилка ще бъде възстановена след изкопните работи.

Като излъгани камилчета повече от година жителите на селата Бойково, Храбрино и Оризари чакат да започне изпълнението на проекта за изграждане на новата им водопреносна мрежа. Първите копки на няколко пъти се отлагаха, а от ВиК - Пловдив отказваха да извършват дори аварийни ремонти заради полагането на новите тръби. Жителите, особено на Бойково, вече не вярват, че проектът ще се изпълни. Там проблемите с водата са най-осезаеми. Водопроводите са етернитови, често се пукат, а през лятото селото е на режим.

Проектът за реконструкция на водопреносната мрежа за трите села е спечелен през 2010 г. по Оперативна програма „Развитие на селските райони” и е на стойност 4 998 331 лева. Авансът от 2,5 милиона лева е отпуснат на Община „Родопи”. Парите са целеви и не могат да бъдат харчени за други дейности, но те стоят в касата на общината, без да се използват. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца, като той започва да тече от избора на първия изпълнител на поръчката. От общината вече са профукали голяма част от времето си, с което разполагат. Това поражда и основният проблем - дали след такова забавяне проектът ще приключи навреме. Защото, ако това не стане, Община „Родопи” би загубила парите. Крайният срок за завършване на водопроводните мрежи в трите села е 5 юли 2015 г.