Низ от инициативи в Юридическия факултет на ПУ

PU turnirТака както законотворците редят член след член, разпоредба след разпоредба в даден закон, така буквално студенти-прависти и преподаватели редиха събитие след събитие в продължение на цял месец. Като се започна от Деня на Конституцията и празник на юриста 16 април  та чак до…13 май. Последното събитие, което обаче се прави за първи път бе Благотворителен футболен турнир, организиран съвместно между Факултетния студентски съвет и Деканското ръководство на ЮФ.

В продължение на две седмици отговорниците на курсове събираха средства от своите колеги под формата на покани за участие във футболния турнир, който се проведе на игрището до спортната зала на ПУ. В самата надпревара участваха 8 отбора от студенти-прависти и гост-отбори. Всеки един от отборите събираше средства и ги оставяше дарение в подкрепа на каузата да се подпомогнат студенти, които имат нужда от пари, с които да покрият част от семестриалната си такса.

     На финалния двубой един срещу друг се изправиха отборите на Адвокатска колегия-Пловдив и „Отбора на затвора”, като във втория играха и тези служители на притвора, които са и студенти от задочна форма на обучение в ЮФ. Безспорно срещата бе най-оспорвана, като двата отбора се надлъгваха до последно, но в крайна сметка адвокатите победиха с 4-2 и вдигнаха купата. Заместник-деканът доц. д-р Христо Паунов връчвайки я, сърдечно и топло благодари както на тези два отбора, така и на останалите, които участвайки в турнира, подкрепиха добрата кауза.

Останалите отбори получиха благодарствени грамоти, подписани от декана на ЮФ проф. Венцислав Стоянов, който заедно с другия заместник-декан доц. Теодора Филипова бяха първите, които подкрепиха лично благотворителната студентска инициатива. Събраните средства ще бъдат разпределени от Факултетния студентски съвет на онези студенти, които имат финансова нужда, като най-вероятно това ще стане през есента, когато започне новата учебна година.

Организаторите на турнира благодариха сърдечно и на отбора на пловдивската духовна семинария , както и на всички онези професори, доценти и асистенти-преподаватели от ЮФ, които лично закупиха билети и така станаха съпричастни с каузата на студентите, които сърдечно са им благодарни. Усилията на всички дадоха своя резултат-събрани над  1000 лева, нови приятелства и отличен пример за колегиални отношения, които са стабилна основа за овладяване на морала в правото.

PU konsolo advokatoПреди да се насочат към игрището  в същия ден  студентите и преподавателите от ЮФ имаха възможността да се срещнат с проф. Джузепе Консоло, защитникът на Сергей Антонов в процеса срещу  българина за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II. Италианецът гостува на студентите на ПУ, за да представи книгата си „Атентатът срещу папата – истинската история“, в която разказва именно за работата си по случая в защита на българите. Той бе представен от проф. Валери Стефанов и от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Адвокатът получи специален почетен знак и грамота от Пловдивския университет.

Проф. Консоло съчетава научните си интереси с практиката като адвокат.  Правото води проф. Джузепе Консоло и до италианския парламент – бил е член на италианския Сенат и на Камарата на представителите, по-късно и председател на юридическия съвет на Камарата на представителите. Като парламентарист, отстоява убеждението си, че правото е ценност, в която всички трябва да вярваме. За това италианецът призова и пловдивските студенти-прависти да обичат правото и винаги да търсят истината. Докато раздаваше автографи, той им намекна, че трябва да са смели захващайки се с трудната професия на адвоката, защото съдбата може да им поднесе и още по-тежки наказателни дела от това да защитаваш невинни хора като Сергей Антонов, но цялата система да бъде против теб и въпреки това да успееш да докажеш истината”.

 

bchka forum-ufДруги две събития в началото на май запълниха календара и историческите книги на 25-годишния Юридически факултет. Не отминалата еуфорията от юбилея от миналата година, то емоцията и енергията се пренесоха тази година в кръглата годишнина на Клуба по Международно хуманитарно право, който навъртя цели 10 години. По този повод беше организиран Дискусионен форум-МХП в 21 век. Зала „Компас” се оказа тясна да побере любопитните студенти, представители на БЧК, академични преподаватели и доброволци, за да чуят перспективите пред бъдещите прависти за това как трябва да се отстояват принципите на хуманитарното право и до къде за вбъдеще  ще се разпростират неговите правни норми. Дискусионния форум бе воден от вицедекана доц. Христо Паунов, който сподели, че събитието е посветено на 8 май-Световен ден на Червения кръст и червения полумесец, както и на 140 години от основаването на БЧК.

Кратки доклади изнесоха проф. Ирена Илиева, която отскоро е била избрана за директор на Института за държавата и правото към БАН, ръководителят на катедра”Публичноправни науки” доц. д-р Константин Пехливанов, гл.ас. д-р Гергана Гозанска и д-р Петрония Карамитева, която е председател на Областния съвет на БЧК- Пловдив.


Радостта, която последва от рождения ден на Клуба по МХП се пренесе и при магистрите, които тази година завършиха „Международни отношения” в ЮФ. На специална церемония бяха им връчени дипломите за успешно завършване на една от престижните магистърски програми.Успешно завършилите тази програма могат да работят като държавни служители, както и да заемат различни ръководни и експертни длъжности в държавната и местната администрация, в международни организации, в администрацията на недържавни стопански и нестопански организации, да бъдат менажери, експерти и консултанти, високо квалифицирани юристи в български, чужди и транснационални компании.

 

Иван Кърчев