Истина е! Бял елен из лозята на Карловския край

elen bialДа, истина е.Това не е колаж, нито красива рисунка от есенен пейзаж, дори напротив-много по-красиво  и реално. Бял елен в пожълтелите лозови масиви на карловското село Московец.

Годината е 2019, а месецът ноември. В обектива на Христо Иванов, който го е заснел и го е споделил пред колегите от „ПБ Новинар”. Ето какво казва пред тях очевидецът на живата красота, която залива втори ден електронното пространство и дава надежда на мнозина.

„Беше на пътя, спрях, като го видях, после отиде в лозовите масиви. Пасе трева и отново излиза на платното, притеснявам се, че ще го блъснат, каза пред ПБ Новинар свидетелят на рядко срещаното явление.

Защо благородното животно е напуснало гората и е слязло близо до хората, питат се местните ловци. Причината вероятно е, че е гладно и търси храна.
Другата вероятност е, че в близост до село Московец има винарска изба, където се отглеждат и лопатари и еленът може да е от фермата и да е избягал.
Третото предположение е, че сега е сезонът на елените лопатари да се размножава и е възможно да търси съприги.
Според народните вярвания белият елен означава нова любов.


Преди години бяло еленче-лопатар се роди край дивечовъден участък „Студен кладенец” край Нановица, в община Момчилград. Едва около един процент от лопатарите се раждат албиноси или напълно черни, каза тогава директорът инж. Георги Шереметев. Черните са по-редки от белите, но са по-незабележими. И преди в участъка са се раждали малки с отклонения от естествения цвят. Освен по козината, те не се отличават с нищо от нормалните си събратя. Нямат отклонения в развитието, в поведението и здравето, а „трофеят” за ловците – рогата, и при албиносите са с разклонения и качество като на другите.


В „Регионални новини” сме показвали и така ценната и желана бяла лястовичка. Тя носи здраве и щастие…. Така да бъде и с белия елен в Карловско.