Фея от лавандулова нива изкача в Карлово

lavandulaВ навечерието на Еньовден, за пета поредна година, Карлово става домакин на Празника на лавандулата, етеричномаслените растения и лечебни билки. Двудневният празник започва още днес с детска работилница на открито и лавандулово шоу, но основните акценти са утре.

 

Празникът на лавандулата в събота започва още в 9.00 ч. с жътва на етеричномаслената култура в частни градини край града. Тук туристите и гостите на Карлово могат да наблюдават на живо възстановката на ритуала, разказа Емилия Анастасова, пред колегите от Радио Пловдив, която е аниматор в Патевата къща към Туристическия комплекс „Старинно Карлово“.В двора на Патева къща самодейци изпълняват ритуала “Еньова буля”.

Всички гости преминават през специално изработен Еньов венец за здраве. Те могат да дегустират обредни питки с лавандула и мълчана вода, продукти от лавандула и роза. След това всички могат да наблюдават демонстрация на варене на лавандулово масло в Патевата къща в автентични медни съдове, наречени гюлпани. По-късно в Бухаловия хан гостите могат да видят танц на самодивите, да дегустират продукти от лавандула - лавандулова вода, студен чай, питки, мед с лавандула и др. и дори сами да си ги направят.

Ще има и специална демонстрация как се правят домашни козметични продукти, сред които мехлеми и сапуни с лавандула по стари рецепти.Главно действащо лице в Празника на лавандулата е Лавандуловата фея, която посреща гостите, благославя реколтата и нарича за здраве и берекет. Тази година Лавандуловата фея е Цвета Шаламанова, която е първата подгласничка на Царицата на розата, обясни Емилия Анастасова.

Лавандуловата фея благославя празника, с който се "затваря" Фестивалът на етеричномаслените култури, който започна още с избора на Царицата на розите в началото на май. Тя е облечена с рокля в бледолилав (лавандулов) цвят, с венец от лавандула на главата и със специални задачи през целия ден.

Макар че празникът на лавандулата е сравнително нов – едва на 5 години, за разлика от традиционния празник на розата, който има 100-годишна история, туристите от цял свят вече знаят за него и го търсят, допълни аниматорката.Всяка година туристите се увеличават.

Миналата година имахме много гости от Китай, Япония, Сингапур, Полша, Германия. Чакаме и тази година чуждестранни гости. Българските туристи също все повече ни посещават, каза Емилия Анастасова. Надеждите на организаторите от ТК „Старинно Карлово“ и общината е тази година туристите да се умножат./ По Радио Пловдив