Управляващите в Карлово бягат от отговорност за болницата

Slavov bolnica

Ако не се вземат необходимите мерки навреме, има риск за пациентите да останат без небходимото лечение в Карлово

Мнозинството на ГЕРБ, РБ и „свободните” електрони от политически незначителни формацийки, гравитиращи около тях, провалиха извънредното заседание на Карловския общински съвет. На сесията, която е била насрочена за сряда 28.07 е трябвало да се разгледат два важни въпроса за състоянието и бъдещето на МБАЛ „Д-р Киро Попов”. Първият парадокс в случая е, че преди обяд е имало редовно заседание на Общински съвет-Карлово, което е имало кворум, а следобед в същия ден е трябвало да се проведе извънредно заседание, което е било свикано по законоустановения ред .

Само, че съветниците от управляващите партии са решили за дезертират от своите задължения, макар и да са избрани, за да решават общински въпроси. По този начин те са отказали да разгледат наболелите проблеми за общинското здравеопазване в подбалканския град и цялата околия.

За бягството от отговорност на властимащите в Карловската община, сигнализираха общинските съветници от БСП Пламен Славов, Манол Манолов и Веска Ненчева. Те съобщиха, че самият кмет Емил Кабаиванов е заявил готовност да участва в извънредна сесия, посветена на болницата, която е изцяло, на 100 % общинска, но в крайна сметка съветниците от кметското мнозинство са бойкотирали заседанието и то не се е провело.

„Целта на такава сесия е да се запознаем със случващото се в МБАЛ „Д-р Киро Попов”, какви са причините да има брожения между медицинския персонал в различните отделения и всъщност какво е бъдещето на нашата болница. Ще я има ли, ще остана ли тя изцяло общинска и дали пък не се води целенасочено към бъдещ фалит, което не недопустимо”-това заяви Манол Манолов. БСП и другите партии в местния парламент на Карлово, които милеят за своите съграждани и здравеопазването в целия регион, са готови да направят НОВО искане за извънредна сесия, посветена на болничните проблеми. По време на нея се очаква да се получат красноречиви отговори от управителя на болница за това защо изобщо има криза и защо има нерешени пропуски във функционирането на центъра по хемодиализа. Кой носи отговорност за случващото се и какви ще бъдат действията на управляващата коалиция ГЕРБ-РБ за опазването и бъдещото пълноценно функциониране на здравното заведение.

Пламен Славов , който е общински съветник от БСП настоява властимащите на местно ниво да предприемат необходимите действия, така че карловската болница да не се закрива, второ-да не страда от липса на професионална кадри и да не се стига дотам, че хора да се транспортират до Пловдив или друг областен град, при условие, че болницата в Карлово към днешна дата обслужва няколко общини и близо 100 000 човека. Макар и в опозиция, съветниците от левицата ще работят, както и до сега са го правили, болницата да предоставя достъпно медицинско обслужване и най-вече да се изготви стратегия за нейното развитие, категоричен е Пламен Славов. Той по никакъв начин не приема двуличието, което цари сред мнозина съветници и управляващи в община Карлово, защото думите им били едни, а действията други.

Очаква се през август да се насрочи извънредна сесия, а дали ще се проведе-т.е. дали съветниците от кметското мнозинство ще отидат на работа и ще защитят интереса на жителите на карловската община предстои да се разбере.

Към днешна дата не са ясни причините, по които съветниците от мнозинството отказаха да заседават на 28.07 за проблемите на болницата. Отговорите, които се очакват и от опозицията, и от жителите на Карлово дано стана ясни поне на следващото заседание на ОбС.

Повече по темата в следващото видео:

https://www.youtube.com/watch?v=H9vjIUDHdPU