Патриотично: Карлово чества Съединението

За първи път официално в Карлово се чества Националния празник 6-ти септември-Ден на Съединението. Център на честването стана площадът в кв. „Сушица”, къдете се събраха стотици хора, за да участват в церемонията. Пред тях историкът от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”,който има научно звание „доктор” Пламен Славов припомни събитията от преди точно 130 години,когато е свалена турската областна управа в Пловдив и е обявено Съединението.

Може би посленият за сега в историята ни безспорен факт, в който всички българи са били обединени и са желали една единствена цел-премахване на разделението, което е сложено от Берлинския когрес и е било в ущърб на Нацията ни.


Пламен Славов, който очерта духовните, културните и историческите измерения на тази паметна за държавата ни дата и патриотичния дух на Подбалкана, раздаден български знаменца на децата, мнозина за радост знаеха за акта на Съединението.Тези от тях, които не знаеха, родителите им, които бяха на празника, също им обясниха какво точно се чества днес. Знаменца поискаха да имат в домовете си и по-възрастни хора, които видимо си проповдигнаха настроението, след речта на историка Пламен Славов. След официалната част имаше и богата културна програма.

Самодейците от НЧ „Никола Й. Вапцаров” от село Васил Левски представиха тракийски и шопски танци, а певческата група очаквано изпълни изворни песни, които също бяха в унисон с паметното събитие. Сред гостите имаше и руска група, която също участва в културната част на програмата.


За да бъде спазена традицията, както го желаят хората в Карловската община, накрая имаше и освещаване на обредната храна-курбан. Той бе осветен от местния свещеник в двора на църквата, а след това всички гости бяха поканени да вкусят от обредната храна като знак за просперитет на България и на цялата община Карлово.

Анелия Танева