Баня плаче за развитие,хората искат просперитет

Сегашната общинска власт в Карлово загърби балнеолечебния център, хората се оплакват

Три дни бяха тазгодишните празници в град Баня, която вместо с балнеолечебните си минерални води, стана известна напоследък със скандалната сделка между община Карлово и Христо Ковачки, извършена в предишния мандат на Емил Кабаиванов. Въпреки безперпективността, която е налегнала местния кмет на Баня и сега действащия на община Карлово, хората успяха поне за мъничко да се порадват на празника, чиято кулминация бе в събота вечерта с духов оркестър, мажоретки и фолклорно надиграване.

Преди това местните домакини показаха своите умения в приготвянето на хлебни и сладскарски изделия, които ги подредиха в изложба. Хората се посмяха и на комедията от Борислав Борисов от Вършец, чиито актьори представиха „Анна Бижуто”.


Въпреки краткокрайната радост на местните, пред тях стои проблемът, който ги мъчи-липсата на работни места, просперитет за младите хора и унищожената перспектива за развитие на град Баня като балнеолечебен център. 

Всички кандидат-кметове, които имат реални щансове да бъдат новите градоначалници след Емил Кабаиванов, също бяха на празника. Единствено Пламен Славов изрази желание да сподели своето виждане за развитие на Баня.

След като той разговаря с десетки жители, поигра с тях хоро, все пак се съгласи и пред журналистите,които отразяваха празника, да разкаже как вижда развитието на градчето, което вече 13 години чака своя златен шанс-отново да върне старата си слава на Нациоанлен балнеолечебен център.


Именно според  Пламен Славов това трябва да бъде първата стъпка, която трябва да се извърви. Първо- решаване на юридическия казус с апортираните имоти в смесеното дружество между община Карлово и Христо Ковачки, разплитане на този казус и реално разкриване на нови работни места.

По думите на Славов това може да стане с привличането на истински инвеститори, които са готови  без особени лични апетити за земи, да разкрият цехове, които да осигурят прехраната за хората.


„Не на последно място Баня също има своето място на туристическата карта както на България, така и на Европа. Затова съм готов, ако бъде избран за кмет на община Карлово, това да го реализирам с екипа си от специалисти”-категоричен в Пламен Славов. 
„Минералната вода на Баня е извор за здравето на стотици хора-ние сме длъжни отново да ги върнем тук като туристи, като почиващи. От това местните жители ще имат само полза-заяви още Славов.


Според жителите на Баня, на първо място обаче е нужно изцяло ремонтиране на уличната мрежа и парковото устройство. Това ще стане, когато се отделят повече общински пари, а не само да се правят подобрения в самия град Карлово, категорични са местните жители на Баня.

 

Анелия Танева