Чудо: 90-годишна баба плете калоферска дантела

Пламен Славов: Местните традиции имат място в културния календар на Пловдив, когато бъде Евростолица на културата

90-годишната Христина Барбова от Калофер е най-възрастната жена, която и днес плете прочутата калоферска дантела. Баба Тина, както всички я наричат в града на Ботев, днес бе удостоена с медал като доайен на едновремешните плетачки на дантелата, която вече е популярна и зад Океана. От 1999 година, ежегодно на 15 август, в деня на големия християнски празник - Успение на Пресвета Богородица, се провежда Празникът на калоферската дантела.

В него взимат участие плетачки на совалкова дантела от цялата стран.Целта е да съживят позабравеното изкуство да се плетат изящни дантели, които са достоен конкурент на най-известните в света брюкселски дантели, и същевременно да привличат туристи в красивото балканско градче.

Кметът на града Румен Стоянов откри празника и пожела тази традиция никога да не умира. Според него младото поколение може да намери смисъл в плетенето на дантела, не толкова за бизнес, колкото за запазване на традициите и запазването на българските традиции.


Сигурен последовател на 90-годишната баба Тина, а и на йените колежки е 15-годишната Ваня Диманова. Момичето учи химия и биология в пловдивска гимназия, но от 4 години е открила и химията на самата калоферска дантела.

Заедно с нейни приятелки са в класа на Деляна Пеева, която им дава напътствия как да творят бялата магия-преплитането на конците и изработката на различните дантели. По думите на Ваня Диманова чрез дантелата тя става търпелива, защото ако нещо обърка, го пори, а след това започва наново да твори. „Така е и в живота-ако искаш да постигнеш нещо красиво и смислено, трябва да си търпелив, само тогава ще го постигнеш”- категорична е младата и наперена калоферка, която без грам притеснение преплиташе и осукваше конците пред репортара ни. Стотици жители и гости на града се възхищаваха на младите момичета как въртят совалките.

 

Сред тях бе и д-р Диана Стайкова, според която калоферката дантела може да намери място и в културния календат на Пловдив през 2019 година, когато областният град ще бъде Европейска столица на културата. По думите й стана ясно, че като кандидат-общински съветник от БСП това ще й бъде една от каузите. Традициите на Подбалкана да станат част от голямото европейско културно семейство. Диана Стайкова е категорична, че кандидат-кметът от БСП за Карловска община Пламен Славов  също споделя тази идея, защото освен популяризиране на българщината, това ще донесе и така желаните от местните жители туристически поток и развитие на културния туризъм в региона.


Самият Пламен Славов, който бе придружен от съпругата си Нели и от кмета на Калофер Румен Стоянов, поздрави майсторите на дантелата и заяви, че като получи подкрепата наесен, ще работи традициите на селищата от Карловска община да станат част от Големия културен календар на Пловдив през 2019 година,когато  Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.


Освен Празник на Калоферската дантела, в града на Ботев по традиция се извършват и десетки кръщенки. Храмът, посветен на Света Богородица, се оказа тесен да побере младите семейства, решили отрочетата им да станат християни.