Жители на Карлово, Брезово и близките села с почит към Хаджи Димитър

Всяка година в края на месец юли или началото на месец август местността под средногорския връх Кадрафил събира стотици родолюбиви българи, които да отдадат почит на един от най-великите и обичани борци за освобождението на България, а именно войводата Хаджи Димитър. Хора от Пловдив, Карлово, Брезово, Стара Загора, Казанлък и близките села Свежен, Мраченик, Васил Левски и др. се поклониха и положиха цветя на паметника, който бележи предполагаемия гроб на войводата.


Сред тях хората, отдали почит на Хаджи Димитър бяха историците от ВТУ проф. Пламен Петков и карловецът, който е с научно звание „доктор” Пламен Славов от ПУ „Паисий Хилендарски”, други видни краеве и военни от Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

Според преданията, възникнали веднага след смъртта на Хаджи Димитър, се ражда легендата, че тялото му е пренесено от оцелели четници и сподвижници в Средна гора. Тленнте му останки били разпознати по-късно от майка му - хаджи Марина, и положени в осветен гроб на вр. Кадрафил.


От средата на 20 в. тръгва траддицията всяка година на 27 юли или на 10 август нов стил, стар стил, да се отдава почит на героя. Първоначално само жители на близкото село Свежен го почитат, но мълвата се разраства и все повече хора се присъединяват към честванията.