Христо Даново чества 187 години от рождението на възрожденеца Христо Данов

187 години от рождението на Христо Данов отбжелязаха в карловското село, което носи неговото име.  В прохладната съботна вечер, след неустоимите едноседмични жеги, стотици христидановци и гости на селото се събраха на центъра, за  да отдадат почит на български възрожденски учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването в България. Пред бюст-паметника на Христо Г. Данов бяха поднесени цветя в знак на признателност за всичко онова, което е сторил като книжовник, възрожденец, политик за идните поколение на България.

 

Сред гостите на честването бе и Пламен Славов, карловецът, който е кандидат-кмет, издигнат от БСП за предстоящите избори наесен. Зааедно с негови приятели и съмишленици, той също отдаде почит на родения в съседното градче Клисура виден български деец не само на Възраждането, но и на Следосвобожденска България, какъвто се явява Данов.

Пламен Славов като историк и университетски преподавател припомни, че Христо Г.Данов основава класното училище в родния си град Клисура, също така и читалището.По думите на Славов не трябва да се забравя, че видният български възрожденец е бил успешен кмет на Пловдив в края на 19-ти век. „Той остава в историята ни като забележима фигура не само в образователната сфера, но и в националния ни дух, който сме длъжни да носим и днес. Ролята на Христо Данов като отличен книжовник и държавник трябва да бъде присъща и на всички, които сме в 21-ви век”, допълни Пламен Славов.

Десетки използваха идването на Пламен Славов в селото, за да разговарят с него и да чуят какви са идеите му като общински кмет за развитие на селищата в общината и по-конкренто Христо Даново.


Освен честване на 187 години от рождението на Христо Данов, в селото се проведе и традиционният събор. На мегдана се събраха млади и стари, за да се повеселят и да поиграят хоро, да си починат от всекидневния труд, по звуците на музикантите от оркестър „Хоровод”, с ръководител Митко Рачев и известни и обичан от мнозина народен певец Румен Родописки.


Домакините от местното читалище в село Христо Даново бяха поканили и самодейците от читалището в град Баня. Фолклорен клуб „Тракийка” поздрави христодановци и гостите с три изпълнение : „Трите пъти”, „Копаница”, „Охридско хоро” и „Четворното”.

Секретарят на читалище "Пробуда-1927" Елена Шаламанова отново направи кратък очерк за живота на Христо Данов, като заяви, че младите трябва да вървят по стъпките на Христо Данов в собственото си просвещение.


Като на всеки български събор, и този завърши с дълго тракийско хоро, а след всички изпълнение, малка заря озари небето над Христо Даново, за радост на най-малките.